Musicalnieuws.nl

Nieuwe parel in het Fakkeltheater: De Muze van Rubens

Op zondag 14 februari had MusicalNieuws het genoegen om de première van “DE MUZE VAN RUBENS – Helene Fourment, de Musical” bij te wonen, in de kleine maar gezellige Zwarte Zaal van het Fakkelteater in Antwerpen. Zoals de titel al verklapt vertelt de musical het levensverhaal van Hélène Fourment (1614-1673), de tweede vrouw van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640).

Alhoewel het gegeven: de tweede vrouw van Pieter Paul Rubens op zich misschien niet bijzonder interessant klinkt, boeit de musical vanaf de eerste minuut en blijft boeien terwijl het toch ietwat trieste verhaal zich ontvouwde.

Alle lof gaat uit naar Anne Mie Gils die op geweldige wijze gestalte geeft aan Hélène Fourment, die de zevenendertig jaar oudere schilder ontmoette op haar elfde en aan hem werd uitgehuwelijkt op haar zestiende. Alhoewel dit misschien naar huidige maatstaven beladen klinkt, weet Anne Mie Gils er iets moois en gevoeligs van te maken. Met evenredige overtuigingskracht is ze een nieuwsgierig meisje van elf, een naïeve bruid van zestien, een jonge echtgenote van begin twintig (van wie gezegd werd dat haar schoonheid “Zonder twijfel de mooiste was die men hier kan zien”) en een hertrouwde, maar niettemin eenzame negenenvijftig jarige weduwe van Rubens die hem tijdens hun huwelijk vijf kinderen schonk.
 
Niet minder is de prestatie van Brent Pannier. Als suppoost slaat hij een brug naar de moderne tijd en vertelt hij ons de historische feiten over Fourment en Rubens. Zijn bruisende energie houden de kijker moeiteloos vast tijdens deze kunst- en geschiedenislesjes. Als bediende staat hij Anne Mie Gils bij in woord en gezang terwijl zij het boeiende levensverhaal vertelt.
 
De Muze van Rubens is niet alleen een boeiende en gevoelige musical, maar wederom een pareltje van een fantastisch creatief team die keer op keer de hoge verwachtingen meer dan waar maken!
Nog tot en met 6 maart te zien in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen en neem ons aan, dit pareltje wil je niet missen!

Door: Ed Zwanenvelt

Producties Musical 2.0 - 2024/2025