Musicalnieuws.nl

Nieuwe opleiding voor knelpuntberoep Podiumtechnicus in Brussel en Antwerpen

Erasmushogeschool Brussel (EhB) en AP Hogeschool Antwerpen bundelen hun krachten om een antwoord te bieden op het knelpuntberoep Podiumtechnicus. Het beroep staat immers voor het eerst in de knelpuntberoepenlijst die de VDAB recent publiceerde. In 2023-2024 starten zij daarom met een gezamenlijke graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken.

Gezien de grote vraag van de podium- en eventsector starten RITCS (EhB) en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) vanaf academiejaar 2023-2024 de nieuwe graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken, met 4 verschillende afstudeerrichtingen in licht, geluid, beeld & projectie en podiummechanica. Studenten zullen in Brussel en Antwerpen lessen volgen en stages lopen.

Opleidingshoofd Geert Custers: “De podium- en evenementensector is op zoek naar uitgebreide technische profielen die zelfstandig technische installaties op een veilige en bedrijfszekere manier kunnen verwezenlijken. Specifiek zullen er licht-, geluids-, en videotechnici en riggers worden opgeleid, via een combinatie van onderwijs en werkplekleren. Zowel in de hogeschool als op de stageplaatsen ligt de nadruk op de praktijk.”
Om mee te kunnen met de constant evoluerende technische mogelijkheden in deze industrie, wordt nauw samengewerkt met de spelers in deze markt: theaters, verhuurbedrijven, technische producenten, en leveranciers van eventtechnisch materieel.

Custers: “Met deze graduaatsopleiding zullen beide hogescholen het tekort invullen. De afgestudeerden krijgen bijgevolg een brede waaier aan mogelijkheden. Zowel de theatergezelschappen, culturele centra als de commerciële verhuur en productiebedrijven snakken naar deze technisch opgeleide profielen die de dromen van ontwerpers kunnen vertalen en realiseren in technische realiteit.”

Geïnteresseerden hebben geen vooropleiding nodig. Een diepgewortelde interesse in de technische kant van evenement en theaterproducties volstaat om aan deze opleiding te beginnen. Studenten met een vooropleiding zullen echter niet op hun honger blijven zitten. Daar waar de opleidingen van middelbare scholen vaak zeer breed gaan, zullen wij vooral specialiseren in 1 van de 4 afstudeerrichtingen.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025