Musicalnieuws.nl

Nieuwe moderne Rent rockt ook in de grote zaal

Avond na avond was de musical Rent vorig jaar in het kleine en intieme M-Lab uitverkocht. Ook de herneming was een groot succes en trok volle zalen in het Amsterdamse muziektheater-laboratorium. ‘Programmeurs, toon lef. Producenten, kom uit uw luie stoel, en doe wat’ luidde de slotzin van één van de vele lovende recensies.

Die smeekbede werd verhoord, want Atelier DeLaMar durfde de gok aan en brengt dit theaterseizoen een nieuwe versie van Rent met een deels nieuwe cast en een aangepast decor voor de grote zaal. MusicalNieuws was bij de première op 4 oktober 2016 in het Oude Luxortheater in Rotterdam.
De musical Rent van Jonathan Larson uit 1996 en de opera La bohème van Giacomo Puccini uit 1896 zijn nauw aan elkaar verbonden. Larson wilde een moderne versie maken van het verhaal uit de negentiende eeuw over vier armoedige en verlopen jonge kunstenaars.

Rent vertelt het verhaal van een groep jonge kunstenaars in een tijd waarin het hiv-virus nog een doodvonnis betekende. Geconfronteerd met armoede, creativiteit, relaties, verslaving en verlies proberen ze ieder op eigen wijze de essentie van het leven te vatten in beeld, woorden en muziek. Welke keuzes maak je als je weet dat je niet meer lang zult leven? In een jaar tijd leren de acht vrienden op hun weg naar volwassenheid een belangrijke les: leven voor vandaag.

Regisseur Daniël Cohen zet Larsons verhaal over naar 2016. Hij besefte dat puur naspelen zou wringen in een tijd waarin hiv niet meer direct een doodvonnis betekent. Cohen laat filmmaker Mark Cohen, de enige van de vrienden die de epidemie overleefde, terugkijken op die heftige periode. Hij gaat terug naar het kraakpand waar hij en zijn vrienden ooit leefden en stierven. En vraagt zich af waarom het zo is misgegaan met al die ooit veelbelovende jonge mensen.

Renée de Gruijl (Maureen), Jeske van der Staak (Joanne), Ruud van Overdijk (Roger) en Mitch Wolterink (Angel) zijn overgebleven van de oude cast, die furore maakte in het M-Lab. Het viertal wordt gecompleteerd door Karel Simons (Mark Cohen), Rosa da Silva (Mimi), Ivo Chundro (Tom Collins), Lars Mak (Benjamin Coffin II), Luc Steegers en Lisa Berendse (beiden ensemble).
Vooral de keuze van Rosa da Silva als Mimi is verrassend. De 30-jarige actrice werd bekend door de theatershow Anne, waarin ze de hoofdrol speelde van Anne Frank. Da Silva was vervolgens te zien in het stuk De Tweeling, waar ze in de huid van Lotte Bamberg kroop. In Rent acteert Da Silva goed en er komt geen valse noot over haar lippen, maar ze kleurt te keurig binnen de lijntjes. Ze mist dat rauwe randje wat een aan drugs verslaafde stoeipoes als Mimi in huis moet hebben. In het stevige rockduet met Ruud van Overdijk kan Da Silva geen tegenpartij bieden en delft ze het onderspit. In het rustige nummer ‘Als jij gaat’ komt Da Silva daarentegen beter uit de verf.

Voor Renée de Gruijl, Jeske van der Staak, Ruud van Overdijk en Mitch Wolterink is Rent gesneden koek. En ook over de rest van de cast niets van lof. Rent won in 2016 de Musical Award voor beste kleine musical en Mitch Wolterink ging met de Musical Award voor beste mannelijke bijrol in een kleine musical naar huis. Dat Rent nu in de grote zaal te bewonderen is, is een mooie beloning voor deze hardwerkende en veelbelovende jonge mensen.

Voor kaartverkoop: https://delamar.nl/voorstellingen/rent

Producties Musical 2.0 - 2024/2025