Musicalnieuws.nl

Nieuwe makersploeg 2025-2028 Toneelschuur Producties

In de periode 2025-2028 bouwt Toneelschuur Producties verder aan de ontwikkeling van talentvolle regisseurs, met als uitgangspunt het vormgeven van nieuwe interpretaties aan bestaande verhalen. Er is gekozen voor vijf makers, van net afgestudeerd tot meer midcareer, die repertoire heel verschillend definiƫren

Ze zullen ieder meerdere voorstellingen regisseren; van bekende filmscripts en klassiek toneelrepertoire tot vergeten romans en moderne boekbewerkingen. Deze makers zijn Abdel Daoudi, Jessie L’Herminez, Agnese Kumpina, Angelo Ormskerk en Koen Verheijden. Makers Loek de Bakker, Marloes IJpelaar en Nita Kersten ronden in 2025-2026 hun traject bij Toneelschuur Producties af en regisseren ieder nog één voorstelling.

De vijf jonge regisseurs die we in 2025-2028 presenteren willen met hun werk de steeds sneller veranderende wereld waarin we leven bevragen door zich te verhouden tot verhalen en beelden die onze samenleving hebben gevormd. Hierbij gaan ze niet alleen op zoek naar een nieuw narratief, maar introduceren ze ook minder bekend bronmateriaal. In hun plannen wisselen iconische personages van gender of nationaliteit, maken we kennis met Oost Europese teksten en gaan we van radicale boekbewerkingen naar integrale toneelstukken en een Othello vanuit Afro-Surinaams perspectief.

Fabian Pikula, hoofd productiehuis: “Met deze makersploeg hebben we een getalenteerd en gevarieerd team in huis gehaald die elkaar perfect aanvullen qua ervaring, stijl, genre en manier van werken. Ieder met een unieke signatuur. Het is inspirerend om te horen waar de accenten komen te liggen in de verhalen die ze willen delen. Ik kijk uit naar de mooie producties die dit ongetwijfeld op zullen leveren “.

MAKERSPLOEG 2025-2028
Abdel Daoudi (1985) Abdel Daoudi studeerde in 2012 af aan de regie-theaterdocent opleiding van de Toneelacademie Maastricht. De afgelopen kunstenperiode maakte hij bij Toneelschuur Producties Antigone (zonder publiek i.v.m. COVID) en het met succes overladen Geschiedenis van geweld, een eigenzinnige regieinterpretatie naar het gelijknamige boek van Édouard Louis. Abdel wil komend kunstenplan onderzoeken hoe hij steeds persoonlijker kan worden in zijn benadering van bestaand repertoire en hoe zijn aanpak resoneert bij een groter publiek.

Jessie L’Herminez (1990) Jessie L’Herminez studeerde in 2019 af aan de regieopleiding in Amsterdam. Zij regisseerde eerder al de jongerenproductie Starring#23, Japanse Sprookjes en de theaterteksten De Stoelen (Eugène Ionesco) en Dieven (Lea Doher). Jessie heeft een fysieke speelstijl ontwikkeld die met recht uniek te noemen is in het hedendaagse Nederlandse theater. Het levert eigenzinnig teksttheater op met grote invloeden van mime en commedia dell’arte. In haar ontwikkelspoor zal Jessie zich onder andere gaan richten op het maken van locatietheater.

Agnese Kumpina (1995) Agnese, oorspronkelijk uit Letland, studeerde in 2023 af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij zal haar makerschap de komende jaren zowel in Letland als Nederland blijven ontwikkelen. Agnese zoekt naar een balans tussen trouw blijven aan haar culturele identiteit en het communiceren met een internationaal publiek. Ze wil het publiek ontvankelijk maken voor poëtisch en episch theater en zal haar ontwikkelspoor benutten om systeemopstellingen te integreren in haar werkwijze.

Angelo Ormskerk (1992) Afstuderend in 2024 aan de regieopleiding in Amsterdam, viel Angelo op met zijn afstudeervoorstelling YORKAFOWRU, waarin hij de tekst De Doodboodschapsvogel van de Surinaams-Nederlandse Edgar Cairo ensceneerde. Zijn interdisciplinaire werk belicht existentiële thema's en toont potentie voor de grote zaal. Angelo heeft een voorliefde voor groot muziektheater en wil zich verdiepen in Afro-Surinaamse referentiekaders zonder culturele toe-eigening. Toneelschuur Producties zal hem met ITA steunen in het gezamenlijke ontwikkelingstraject ITA-2.

Koen Verheijden (1994) Koen is afgestudeerd als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht in 2020. Hij heeft zich sindsdien ingezet voor meer representatie van queer personages en voor verhalen uit Nederlands-Indië. Na eerder de jongerenproductie Starring#24 te hebben geregisseerd, begint hij in het najaar van 2024 aan zijn eerste Toneelschuur Producties-tourneevoorstelling: Jongensuren, naar het oeuvre van schrijver Andreas Burnier. Koen bewerkt zelf zijn bronmateriaal tot nieuwe teksten en wil zich ontwikkelen in het bewerken van romans en films. -

Producties Musical 2.0 - 2024/2025