Musicalnieuws.nl

New Rotterdam Jazz Orchestra ontmoet Scapino Ballet Rotterdam

In een serie van vier voorstellingen, in samenwerking met LantarenVenster, gaat het New Rotterdam Jazz Orchestra gewaagde samenwerkingen aan met Rotterdamse culturele gezelschappen. Voor de tweede editie werd dansgezelschap Scapino Ballet Rotterdam uitgenodigd voor een muzikale ontmoeting op het podium van LantarenVenster. Een experiment dat leidt tot een versmelting van de twee Rotterdamse groepen en disciplines. Op donderdag 27 mei om 20:30 uur vindt de première plaats van de videovoorstelling Rite Here Rite Now. Na de première is de livestream on demand beschikbaar.

Gedroomde samenwerking
Het New Rotterdam Jazz Orchestra had Scapino Ballet Rotterdam al lange tijd bovenaan hun lijstje staan om mee samen te werken. Dat bleek geheel wederzijds. De artiesten waren enthousiast om fysiek met elkaar te kunnen werken in LantarenVenster, een unicum in deze tijd. Bij de ontmoeting was improvisatie het uitgangspunt. Geen van tevoren tot in de puntjes uitgewerkte choreografieën, maar schetsmatige ideeën om elkaar zo open mogelijk tegemoet te treden.

Rite Here Rite Now
De voorstelling Rite Here Rite Now is ontstaan in de drie dagen die de groepen met elkaar doorbrachten in LantarenVenster. Romain Bly (NRJO): “De samenkomst was als een soort ritueel waarbij kunst spontaan en op één plek gecreëerd is door muzikanten, dansers en technici samen. Ook al kon er geen publiek live bij zijn, er was toch een sterke synergie tussen de mensen. Het orkest zit in een grote cirkel rond de dansers. Onze oren en ogen wijd open en iedereen interacteert non-stop met elkaar. We vinden het belangrijk dat de ontmoeting in Rotterdam is, want deze stad is ons thuis. Ieder van ons heeft zoveel magische momenten beleefd in Rotterdam en dat gebeurde nu weer.”
Het grootste gedeelte van de voorstelling is geïmproviseerd. De muziek is speciaal voor deze gelegenheid geschreven en bevat onder andere Taglingja en Babbel, twee stukken die later zullen verschijnen op het nieuwe album van New Rotterdam Jazz Orchestra dat in september verwacht wordt.

Over Scapino Ballet Rotterdam
Scapino Ballet Rotterdam is Nederlands oudste dansgezelschap en stadsdansgezelschap van Rotterdam. Onder de artistieke leiding van Ed Wubbe presenteert Scapino nieuwe creaties van gevestigde én nieuwe makers zoals Marcos Morau, Justin de Jager, Shailesh Bahoran, Alba Castillo en van Wubbe zelf. Scapino kijkt graag over de grenzen van de dans en is altijd op zoek naar samenwerkingen die de dans verder brengen, nieuwe impulsen geven. Daarom past de samenwerking met het New Rotterdam Jazz Orchestra zo goed.
Over New Rotterdam Jazz Orchestra New Rotterdam Jazz Orchestra is een vaste kracht in ‘t Rotterdamse. Het 13-koppige orkest heeft een heel eigen geluid en is samengesteld uit Rotterdams talent. In de muziek hoor je de wisselwerking tussen de gevestigde orde en de nieuwe generatie met muzikale invloeden uit de hele wereld. De groove van de kosmopolitische stad Rotterdam klinkt overal in door. De band speelde talloze
concerten met nationale helden zoals Anton Goudsmit, en internationale artiesten zoals Joshua Redman en Phronesis. Er staan inmiddels vier gelauwerde albums op hun teller.

Bezetting
New Rotterdam Jazz Orchestra Jan van Duikeren – trompet, bugel, Rob van de Wouw – trompet, Louk Boudesteijn – trombone, Frans Cornelissen – tuba, Romain Bly – hoorn, trompet, Bart Wirtz – altsax, Cyrille Oswald – tenorsax, fluit, Miguel Boelens – alt-, tenorsax, Nils van Haften – baritonsax, basklarinet, tenorsax, Simone Botasso – organetto, fluit, Jelle Roozenburg – gitaar, Johan Plomp – contrabas, Jimmi Jo Hueting – slagwerk, elektronica Scapino Ballet Rotterdam Delia Albertini, Laura Casasola Fontseca, Lorenzo Cimarelli, Dalma Doman, Leslie Humbert, Ellen Landa, Efthimis Tsimageorgis, Laura Volpe, Tommaso Zuchegna

Programma
Donderdag 27 mei – Rite Here Rite Now Aanvang première livestream: 20:30 uur
Na afloop live Q&A Entree: € 10 Kaarten: www.lantarenvenster.nl + www.scapinoballet.nl / https://streaming.scapinoballet.nl/nl
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom & Daad, Gemeente Rotterdam en het Cultuurmakersfonds van Prins Bernard Cultuurfond