Musicalnieuws.nl

Narnia: ISH en Junior Company van het Nationale Ballet brengen twee werelden samen‏

Het boek ‘Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast’ van C.S. Lewis is verfilmd, als toneelstuk bewerkt en zelfs als musical te zien geweest in Nederland. Nu is Narnia weer terug op de podia, ditmaal als dansvoorstelling. ISH Dance Collective en de Junior Company van het Nationale Ballet sloegen de handen ineen en zetten het avontuur dat de vier broers en zussen Lucy, Susan, Edmund en Peter in Narnia beleven naar hun eigen hand. Het resultaat is een prachtige voorstelling die twee werelden weet te verbinden.

Als in Engeland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, gaan Peter, Susan, Edmund en Lucy in de zomervakantie logeren bij een oude professor in een groot huis op het platteland. Op een regenachtige dag ontdekt de kleine Lucy in een lege kamer van het huis een geheimzinnige kleerkast. Als Lucy zich in de kast probeert te verstoppen, loopt ze zomaar een andere wereld binnen, het land van Narnia! De Witte Heks Jadis heeft ervoor gezorgd dat het in Narnia altijd winter is. Met hulp van de leeuw Aslan proberen de kinderen daar iets aan te doen...
 
Een spannend avontuur dat zonder woorden perfect wordt verteld door de dansers van deze twee topgezelschappen. Ook zonder het verhaal te kennen is alles goed te volgen en begrijp je wat er op het toneel gebeurt en hoe het verhaal in elkaar zit. Worden in het verhaal twee werelden nog gescheiden door een kleerkast, op het toneel komen de werelden van het ballet en de cross-over stijl van ISH zonder scheiding samen en vormen een harmonisch geheel. Het samenvoegen en verbinden van verschillende dansstijlen is de essentie waar ISH voor staat, de dansers van de Junior Company sluiten daar naadloos bij aan. Het resultaat is een voorstelling die jong en oud vanaf het eerste moment weet in te pakken.
 
De muziek van Robin Rimbaud en het décor (met op de achtergrond een groot scherm waarop de mooiste achtergronden en effecten worden getoond) van Aitor Biedma vormen beiden de perfecte basis voor wat de dansers het publiek te beden heeft. De choreografie van Ernst Meisner (artistiek coördinator van de Junior Company) en Marco Gerris (artistiek leider van ISH) is prachtig en bij vlagen spectaculair, met name in de tweede akte.
 
Met Narnia slagen ISH en de Junior Company er in om hun dansers tot één geheel te smelten en buiten hun comfort zone te treden op een manier die het beste van twee werelden met elkaar verenigt. Het mooie daarvan is dat niet alleen het publiek daar vreselijk van geniet maar ook alle dansers zichtbaar doet genieten.
 
Narnia is nog tot en met 30 oktober te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie kun je vinden op www.thisisish.com én op http://www.operaballet.nl/nl/ballet/2015-2016/voorstelling/narnia-de-leeuw-de-heks-en-de-kleerkast