Musicalnieuws.nl

Muziek tijdens het Holland Festival

Met nog een dag te gaan tot de opening van het 77e Holland Festival, beginnen de wereldpremières vorm te krijgen en is er nieuws over de line-up van Arthur Verocai.

Rogê te gast bij Arthur Verocai. Volledige line-up bekend 
Met de toevoeging van de Braziliaanse zanger en gitarist Rogê, een ster uit de samba-scene van Rio die nu ook internationaal doorbreekt, is de line-up van gasten bij het concert van de legendarische Braziliaanse Arthur Verocai samen met het Metropole Orkest compleet. Verocai en Rogê werkten onder meer samen aan het laatste album van Rogê, Curyman (2023), waarvoor Verocai de strijkersarrangementen leverde. Het is het eerste optreden van Rogê in Nederland. Samen met de al eerder aangekondigde zangeres Paula Santoro en toetsenist Ricardo Verocai zal Rogê tijdens dit concert de legendarische muziek van Verocai uitvoeren met het Metropole Orkest. 
Artur Verocai staat op 25 juni in Het Concertgebouw.  

The Bird of a Thousand Voices slaat zijn vleugels uit 
The Bird of a Thousand Voices is een multimediaal project van Tigran Hamasyan, Ruben van Leer, Boris Acket, Areni Agbabian. In veel volksverhalen staan vogels symbool voor herstel en bewustwording, in de Armeense versie is dat niet anders.  
Niet alleen wordt het een concert in een bewegende podiumsetting en een lichtshow, het wordt ook een game, een documentaire én een album. Zie hier voor een voorproefje van de game die eind van de maand gelanceerd wordt: Tigran Hamasyan - The Bird of a Thousand Voices  

De enorme vleugels uit de podiumsetting worden op 10 juni, na de drie concerten, opgehangen in de openbaar toegankelijke foyer van het Muziekgebouw en zullen daar tot en met 24 juni te zien zijn. The Bird of a Thousand Voices gaat op 8 juni in wereldpremière in het Muziekgebouw en is van 18 t/m 20 juni wereldwijd als stream beschikbaar via HF Digital/Digitaal Theater. 

Uitgelicht: Dwalen in de miniaturen van Mutability 
Een ander baanbrekend multimediaal werk is Mutability. Op 23 juni kan het publiek dwalen door twaalf muzikale miniaturen, deels live gespeeld, deels van tevoren opgenomen en met algoritmes gemuteerd tot geheel andere composities. Soms is een instrument nog te herkennen, soms ook niet meer. Componist Yannis Kyriakides en Darien Brito (audio visual art & creative coding) bepalen door welke algoritmes twaalf composities worden beïnvloed. Dat kan op basis van het harmonische spectrum zijn, of het volume, bijvoorbeeld.   

De twaalf miniaturen, als geprojecteerde beelden en live gespeeld door de componisten samen met de musici van Asko|Schönberg, creëren een woud van verhalen, waar het publiek vrijelijk in rond kan lopen. Je kunt Genevieve Murphy tegenkomen die haar compositie op een doedelzak speelt, of Andy Moor met zijn gitaar. De projecties zijn door het Innovation:Lab van Theater Utrecht gemaakt op basis van motion captures van de musici. Theun Mosk heeft de ruimte vormgegeven. 

De composities zijn in opdracht van Yannis Kyriakides gemaakt door Silvia Borzelli, Trevor Grahl, Claudio Jacomucci, Dmitri Koerljandski, Anna Korsun, Andy Moor, Brigitta Muntendorf, Geneviève Murphy, Mayke Nas, Aurélie Nyirabikali Lierman, Martijn Padding en Jasna Veličković.  
Mutability gaat op donderdag 23 juni in wereldpremière in het Muziekgebouw. 

De muziekprogrammering dit jaar omvat concerten, nightlife programma's met internationale dj's, multimediale projecten met innovatieve technologie, en opera. Het volledige programma van het Holland Festival staat op www.hollandfestival.nl. 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025