Musicalnieuws.nl

Musicalvereniging Zwaag overtreft zichzelf met een sprookjesachtige Shrek

Na de musical Hairspray afgelopen jaar, kiest Musicalvereniging Zwaag dit jaar voor heel iets anders, namelijk de musical Shrek.

Onder artistieke leiding, productie en regie van Peter Groenendijk levert de musical vereniging ook dit jaar weer een topprestatie in het intieme en gezellige theater De Witte valk in Zwaag.

Zo zien wij Pascal Immink als een grove, onaardige, chagrijnige oger waar je toch al snel van gaat houden.
De musical begint met een 7 jarige Shrek die door zijn ouders wordt weg gestuurd om op eigen benen te gaan staan. Sherk vindt een eigen plekje in een moeras waar hij eenzaam maar tevreden opgroeit. Tot zijn rust op  een dag wordt verstoord door een groep sprookfiguren die zijn verjaagd door Heer Farquaad (André Vloeiberghs). Omdat Shrek geen zin heeft in mede bewoners in zijn moeras, gaat hij op missie om Heer Farquaad te vinden en te overtuigen de sprookjes figuren hun bos terug te geven.

Onderweg komt Shrek Ezel (Loet Appelman) tegen. Een aandoenlijk, lieve, bange, swingende, maar drukke en vooral praat grage  ezel die Shrek graag gezelschap wil houden tijdens zijn missie. Dat Shrek hier niet echt op zit te wachten, gaat aan Ezel voorbij in zijn wanhopige zoektocht naar een vriend.
Sherk en Ezel moeten samen prinses Fiona (Maaike Doornekamp) bevrijden van de draak zodat de tirannieke Heer Farquaad met haar kan trouwen en zo koning kan worden van het land.  Als Shrek dit lukt, krijgt hij als  beloning zijn moeras terug.

Ondertussen heeft prinses Fiona in het kasteel waar ze al 20 jaar opgesloten zit, elke dag bedacht hoe een droomprins haar zou bevrijden en ten huwelijk zou vragen. Maar hiervoor moet eerst De Draak (Berna Meijer) verslagen worden. 

Voor Ezel en Sherk blijkt dit een koud kunstje en ze bevrijden de prinses. Als de prinses de onbehouwen en ongemanierde  Sherk ziet, is dit alles behalve haar gedroomde droomprins. Ze gaan met zijn drieën op pad naar het kasteel zodat Fiona met Heer Farquaad kan trouwen.
Onderweg blijkt dat er een vloek rust op de prinses. Alleen een kus van haar ware liefde kan deze vloek opheffen. Fiona gaat er vanuit de Heer Farquaad haar deze kus kan geven.
Vooral het duo Pascal en Loet zijn perfect op elkaar ingespeeld. De humor is goed getimed en hilarisch. Loet is als Ezel een personage waar je vanaf minuut 1 meteen van houdt, hij is innemend, super grappig, vrolijk, maar ook kwetsbaar en een beetje zielig. Loet zet dit karakter onvergetelijk neer.
Maaike is als Fiona vooral vocaal erg sterk. Met haar hoge C zingt ze zelf een vogel uit zijn boom. Het trio met de drie Fiona’s is prachtig om te zien, mede door fantastische kostuums en ook geweldig om te horen door het sterke vocale talent van de drie dames.

Complimenten voor André Vloeijberghs die de hele voorstelling als de kleine Heer Farquaad op zijn knieën speelde en ook op zijn knieën zelfs een soort can-can dans deed samen met het (geweldige) ensemble. Hij zette de Heer Farquaad neer zoals je hoopt na het zien van de film, namelijk als een hebberige, egoïstische, verwend, dwingend mannetje.

Berna Meyer speelt een imponerende draak, met een krachtige stem en in een prachtig kostuum; de rol wordt versterkt door de drakenkop die boven haar hoofd verschijnt.

Grote complimenten gaan er ook naar esemble die de scene’s helemaal afmaken en onderteunen met hun enthousiaste spel en zang waar het plezier vanaf straalt.

Deze show is ook een kroon op het werk van de grimeurs en kleding afdeling van de musical vereniging. Het geheel, mét snel verkledingen inclusief de rappe grime waren van een professionele kwaliteit.

Maar een show als deze, kan natuurlijk niet zonder een geweldig live orkest onder leiding van Bas Jongsma, de muzikale leiding van Marieke van Diepe, een choreografie van Marije Slippens en het goed lopend licht en geluid.

Het sprookjesachtige einde, waarin Fiona en Shrek elkaar vinden, was zo gepassioneerd dat de prinses bijna haar groene neus verloor. Het publiek ging, na het oorverdovende applaus, nog even los samen met de cast op het nummer I’m a believer van de Monkees en ging naar huis met een gelukzalig gevoel na het zien van deze geweldige groep mensen die het weer is gelukt om een prachtige show neer te zetten met elkaar.

Door Henny Bakker

Kijk HIER voor ons fotoverslag