Musicalnieuws.nl

Musicalvereniging Z&V Opmeer overtuigt met Oorlogswinter

In 2011 ging de musical Oorlogswinter in première in het Zaantheater in Zaandam en uiteraard was MusicalNieuws daar destijds bij. Musicalvereniging Z&V Opmeer is de eerste amateurvereniging die het stuk, gebaseerd op het boek van Jan Terlouw, herneemt en op overtuigende wijze. Afgelopen vrijdag ging deze versie in première op een wel heel bijzondere locatie: een theaterstal in het Westfriese Spanbroek.

In Oorlogswinter volgen we de 15-jarige burgemeesterszoon Michiel (gespeeld door Loet Appelman) die zijn ouders helpt met het bieden van onderdak en voedsel aan stedelingen die langs zijn dorp trekken op zoek naar eten.  Buurjongen Dirk (Roland Kramer) zit in het verzet. Hij vertelt Michiel over zijn plan om een distributiekantoor te overvallen en geeft hem een brief die hij moet bezorgen bij een andere verzetsman, Bertus, in het geval hem iets overkomt.
 
Voor Michiel, tot dan toe een relatief weinig betrokken bij de oorlog en gewoon puber, leidt dit tot grote consequenties: Dirk loopt in een hinderlaag en ook Bertus blijft niet lang op vrije voeten. Michiel besluit de brief dan maar zelf te lezen en komt er zo achter dat Dirk een gewonde Engelse piloot (Niek van Langen) verbergt in het bos. Michiel besluit de zorg voor de piloot op zich te nemen en raakt zo verstrikt in levensgevaarlijke subversieve activiteiten.
 
Als vervolgens een dode Duitse soldaat in het bos wordt gevonden en zijn vader samen met enkele andere mannen uit het dorp als vergelding wordt opgepakt en gefusilleerd is er niemand bij wie hij terecht kan met zijn geheim. Oom Ben (Richard Vlaar), een studievriend van zijn vader die regelmatig op bezoek komt, biedt uitkomst en ook zijn zus Erica (Kitty Dam), verpleegster in opleiding,  schakelt hij noodgedwongen in omdat de wonden van piloot Jack nodig moeten worden verzorgd. Dorpsgenoot Schafter (Johan Hofman) probeert hij ondertussen zo veel mogelijk te vermijden omdat van hem wordt vermoed dat hij samenspant met de bezetters.
 
In een tijd waarin niemand is te vertrouwen wordt Michiel volwassen en komt hij op voor zijn idealen. En komt hij er langzamerhand achter wie er in zijn omgeving te vertrouwen is en wie niet. Het leidt tot een dramatische ontknoping.
 
Oorlogswinter is een coming of age verhaal spelend in de laatste winter van de tweede wereldoorlog. Het is ook een verhaal over goed en fout en over wat oorlog met mensen kan doen. Een oorlog die het beste, en het slechtste in mensen naar boven brengt.
 
Met de première op 4 mei, luttele minuten na afloop van de twee minuten stilte – die wij samen met cast en crew mochten beleven - en op een locatie waar in oorlogstijd veel is gebeurd geeft Musicalvereniging Z&V Opmeer wel een heel bijzondere tint aan hun productie van dit jaar. In een stal waar enkele weken geleden nog koeien loeiden is een theater gebouwd en heeft men voor sanitaire voorzieningen en een foyer gezorgd. In een woonhuis 50 meter verderop is een provisorische schminkruimte geïnstalleerd met aanpalend een kleedruimte. Vanuit het verderop gelegen Zorgcafé ’t Koetje is een looppad uitgezet door het weiland om het publiek, dat zich voor de voorstelling verzamelt in het café een bijzondere entrée – in het donker prachtig verlicht - te bieden naar de theaterstal.
 
Niet alleen qua faciliteiten is veel werk verzet. Op artistiek niveau is evenveel gedaan op het gebied van licht en geluid. En in tegenstelling tot wat veel professionele producenten doen heeft men hier de keuze gemaakt om juist niet met een orkestband te spelen maar met een 14-koppig orkest.
 
Voorafgaand aan de serie voorstellingen betaalde deze inzet zich al uit doordat alle reguliere voorstellingen (zes in totaal) als snel uitverkocht raakten. Ook een extra voorstelling was in een mum van tijd uitverkocht. De generale repetitie werd gebruikt om mensen die op de wachtlijst stonden voor een kaartje toch tevreden te stellen.
 
Alle hoge verwachtingen werden waargemaakt tijdens de première. De cast leek wel extra gefocust door de twee minuten stilte en ook het publiek leek extra gemotiveerd. En het verhaal van Oorlogswinter, onder regie van Peter Groenendijk en muzikale leiding van Marieke van Diepen, werd uitstekend  verteld en in beeld gebracht, waarbij de bijzonderheden van de locatie optimaal werden benut.
 
Prachtige samenzang, met name in het openingslied “Denkend aan Holland” en de finale “Denkend aan Vrede”. De meeste indruk maakte misschien wel de finale van de eerste akte, “Laat Dit Het Laatste Zijn” waarbij alles (toneelbeeld, spel, zang) samenviel.  Maar ook solonumers zoals “Word Nooit Een Held” door Jeanet Groot en het duet tussen Erica en Jack “Geef Mij Je Hand/Give Me Your Hand” klonken uitstekend.
 
Niet alleen vocaal en visueel was er veel te genieten. Ook het spel was goed verzorgd. Van het Engelse accent van Niek van Langen als piloot Jack, de wat kleinere rollen van Schafter, Oom Ben, Aaf (Eva Eötvös, ook vocaal sterk) en Marieke Balder als de barones. Sander van Diepen (die alternerend met Jac Ruiter de rol van broertje Jochem – die van de wanhoopshoutjes- speelt) ging moeiteloos mee in het hoge niveau.
 
Lest best: Loet Appelman (die we eerder dit seizoen zagen als Link Larkin in de musical Hairspray) schittert in de rol van Michiel. Geen eenvoudige opgave - op bijna elk moment van de voorstelling doet hij wel iets – maar hij zet een hele sterke rol neer en groeit gedurende de voorstelling mee met zijn personage. De monoloog in de tweede akte, waarin hij vertelt wat er gebeurde toen hij Jack en Dirk als boerinnen verkleed met paard en wagen over de rivier zette, was een lust voor oog en oor. Een goede tekst en een goede acteur: meer is er dan eigenlijk niet nodig om het publiek aan je te binden.
 
Met Oorlogswinter brengt Musicalvereniging Z&V Opmeer niet alleen zichzelf weer op een hoger niveau maar weet men de productie zelf ook op een hoger plan te brengen. Kleine accentverschillen, “met live orkest”, zorgen ervoor dat dit een productie is die ook door andere musicalverenigingen opgevoerd kan worden. Musicalvereniging Z&V Opmeer legt daarbij de lat hoog, niet alleen door hun uitvoering maar zeker ook door alle moeite die men zich getroost heeft om dit qua omgeving en omstandigheden tot een bijzondere voorstelling te maken. Waarbij wij een aantal spectaculaire bijzonderheden nog niet eens verklapt hebben: dat mogen de bofkonten die een kaartje voor de resterende voorstellingen hebben weten te bemachtigen eerst zelf ondervinden!
 
Kijk HIER voor onze fotoreportage. Wil je meer zien van Oorlogswinter de Musical door Musicalvereniging Z&V Opmeer? Hou dan onze Facebook pagina in de gaten waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen. Ook is er binnenkort een backstage verslag van de première dag te vinden op onze website.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025