Musicalnieuws.nl

Musicalvereniging Westend ontroert met Ciske de Rat‏

In september 2007 werden de allereerste try-outs van de musical Ciske de Rat gespeeld in Schouwburg Het Park in Hoorn. Nu, ruim 7 jaar later was Ciske weer even terug in een uitvoering van Musicalvereniging Westend. MusicalNieuws was er niet alleen 7 jaar geleden bij maar ook afgelopen zaterdag, 22 november, en we constateerden dat Ciske de Rat een musical is die ongelofelijk goed in elkaar zit en nog steeds weet te ontroeren. Met producties in het verleden als De Jantjes, Jekyll & Hyde, A Christmas Carol, Titanic en The Wiz, waarvoor Westend twee nominaties in de wacht sleepte voor de Amateur Musical Awards (beste mannelijke bijrol en beste kostuums) waren wij erg benieuwd welke aanpak Westend voor Ciske de Rat had gekozen..

In de musical Ciske de Rat zien we het verhaal van de kleine Ciske, zoals we dat kennen uit de film met Danny de Munk in de hoofdrol, ingenieus verweven met het verhaal van de volwassen Cis, die nog steeds last heeft van 'die ene seconde' uit zijn jeugd, die zijn leven veranderde. Niet makkelijk om op het toneel te brengen omdat heden en verleden volledig door elkaar heen lopen én omdat het origineel zo goed in elkaar zit dat je altijd geneigd bent om te gaan vergelijken. Het afgelopen jaar zagen we bovendien al een aantal versies van Ciske de Rat van andere musicalverenigingen dus de lat voor Westend lag erg hoog.

Bij de eerste tonen van "Niets Te Kiezen" hoorden en zagen we echter al dat het goed zat en konden we rustig achterover leunend genieten van een mooie show. Westend heeft ervoor gekozen om het décor beperkt te houden tot een aantal rekwisieten en een klein aantal sets, zoals de huiskamers van meester Bruijs en ma Vrijmoeth en de was- en strijkinrichting van Tante Jans. De opdeling van het toneel (links het verleden, rechts het heden) bij sommige scènes is intact gelaten, waarbij de belichting duidelijk maakt of we in het heden of het verleden zitten.

Door het kleine aantal sets gaan de omzettingen snel en zit er veel vaart in de voorstelling: de kijker blijft zo goed in het verhaal zitten. Zowel solisten als ensembleleden brachten het er goed van af. Hier en daar een minder zuivere noot maar dat moet de première stress zijn geweest. De hoofdrolspelers kweten zich prima van hun taak. Met name Manje Dijkema (vader Vrijmoeth) en Daphne de Groot (Tante Jans) vallen in positieve zin op. Dijkema is een echt type ‘ruwe bolster, blanke pit’ en De Groot zet tante Jans neer zoals je haar in gedachten hebt: lief en zorgzaam.

De twee sterren van de show zijn uiteraard de Ciskes. De rol van kleine Ciske werd gespeeld door de negen-jarige Tiga Koppes, die met zijn verschijning het publiek vanaf het allereerste moment vertederde. Qua zang en spel weet hij ook te overtuigen. Voor een eerste rol in een musical is dit een uitstekend debuut. In Kevin Koeman (Cis) heeft hij een meer dan uitstekende tegenspeler. Zijn vertolking van Cis overtuigt en de samenzang met Tiga in "Later" en "Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen" klonk prima. Echt prachtig was zijn solo "Oorlog In Mij", gezongen met veel emotie en intensiteit en voor ons het hoogtepunt van de avond.

Even mooi was daarna eigenlijk de overgang naar het nummer "Gebroken" waarin het thuisfront, de vrouwen, hun angsten en onzekerheden bezingen. Westend heeft ervoor gekozen om de mannen in de frontlinie naast de vrouwen op het toneel te laten staan en dat maakte het nummer nog iets sterker dan het in de originele versie al is.

Onder de professionele leiding van regisseur Ineke de Geus en muzikaal leider Gerbrand van Kolck zet Westend met Ciske de Rat – de musical een voorstelling neer die alle verwachtingen waarmaakt en met twee nagenoeg volle zalen een bekroning is op een jaar keihard werken. Cast, creatives en iedereen achter de schermen mag trots zijn op deze vertolking van Ciske de Rat en niet alleen op de voorstelling op zich. In samenwerking met de plaatselijke Rabobank werden 60 kaarten beschikbaar gesteld aan de Voedselbank. Op die manier konden ook mensen met minder middelen genieten van deze voorstelling. En genieten zullen ze zeer zeker hebben gedaan!