Musicalnieuws.nl

MusicalNieuws Award voor Jeske van de Staak in Was getekend, Annie M.G. Schmidt

Zeer terecht gooide Was Getekend Annie M.G. Schmidt hoge ogen bij de nominaties voor de Musical Awards. Je kunt niet heen om het meesterlijke spel van Simone Kleinsma als Annie, de echt onweerstaanbare William Spaaij (ontroerend bij Nooit een 8) als zoon Flip van Duijn en de matrone bij uitstek Marjolijn Touw. Maar de verrukkelijke Jeske van der Staak aan wiens spel echt alles klopt, had zeer zeker ook in dit rijtje gehoord. Wat een heerlijke actrice. Elke seconde is feest. Wij zetten haar op 1 voor de MusicalNieuws awards!

De rode draad in het verhaal is de zoektocht van Flip van Duijn "de zoon van"  en zijn worsteling om zichzelf te vinden. Aan de hand van brieven van zijn moeder probeert hij haar te doorgronden. Beroemd en toch onzeker, haar tijd vooruit, en een bijzondere moeder.  Het geeft de musical een dubbele kleur. Het is het verhaal van de worsteling uit de bekrompenheid, de zoektocht naar vrijheid, en het realiseren dat vanuit veiligheid, en dus ook verbondenheid,  vrijheid wordt geboren. Een coming of age van een generatie.  Tegelijk is het het unieke verhaal van Annie M.G. Schmidt, de koningin van verhalen vertellen.

Wim van den Driessche schittert in zijn dubbelrol als vader en Dick van Duijn. De haven en de gevangenis van Annie.  De overeenkomsten en het contrast van zijn beide rollen werken als een veilige en spannende kleur in de voorstelling.

Een verrukkelijk ensemble geeft uitbundig kleur en klank aan het geheel. Wie is in staat om niet te genieten van Martijn Vogel,  briljant als Janneke? Ook het overige ensemble krijgt regelmatig de kans om te stralen en die kans grijpen ze, stuk voor stuk.

De balans tussen energie, grappen, taalspel en ontroering en kippenvel is heel knap. Annie's weglopen voor moeilijke verhalen  en Flips zoektocht ernaar vormen een uitgekiende kapstok om in hoog tempo de zaal mee te sleuren in een achtbaan van emoties. Van het ontroerende “Zonder jou”, het kippenvel bezorgende “Dansen op een vulkaan” tot het heerlijke “Ik hoef alleen maar even zo te doen”, en (we willen meer, meer, meer!)  Jip en Janneke, het is alsof je in een rollercoaster zit die je uitbundig doet genieten en soms bij de strot grijpt.

We zagen deze avond Amber Beishuizen, wat een heerlijkheid deze jonge actrice die het echt fantastisch doet. Zij deelt de rol met (zo hebben wij begrepen) even geweldige Rinke Roos, Ida Verspaandonk, Lux Parser, Rosemarie Voogt, Lola van den Broek, Lotta Pillitu en Kayleigh Hustinx.

Het decor, het licht, de regie (nog een nominatie!) en de choreografie (nog éen!) , het script, het is allemaal een heerlijke wervelwind, waarbij de ingenieuze vondst om Annie in drie en Flip in twee leeftijden soms zelfs samen op te voeren de voorstelling naar een ongekend niveau voert.
Terecht heeft de musical zelf ook een nominatie!
Neem je moeder, vader, opa en oma mee en ga kijken en onderga een avond die je omslaat als een warme deken en je naar huis laat gaan met muziek in je hoofd en een lach om je mond.
En oh wat leuk, de CD is uit.  Kopen, downloaden en dan thuis heel hard meezingen en nog uren nagenieten!
 
Door Elise Kant

Kijk HIER voor foto's van het slotapplaus

Producties Musical 2.0 - 2024/2025