Musicalnieuws.nl

Musicalklassieker Fiddler on the roof tijdloos en bijzonder actueel

Na het unieke en overweldigende succes van de musical Oorlogswinter ging Musicalvereniging Z&V Opmeer op zoek naar een waardige opvolger. Artistiek team en bestuur kozen voor de musicalklassieker Fiddler on the roof. In het laatste weekend van maart was het vertrouwde Partycentrum Op Stap in Hoogwoud het toneel van deze musical in de originele versie.

Kennismaking met andere cultuur
Fiddler on the roof vertelt het verhaal over de Joodse melkboer Tevye en zijn medebewoners van het Russische dorp Anatevka. De musical biedt een interessante en leerzame inkijk in een andere cultuur en bijbehorende tradities en gebruiken, vertelt Groenendijk. Toch wil de verenigng met deze uitvoering veel verder kijken dan dat. De musical vertelt over onze Joodse medemens, maar kan net zo goed vertellen over andere culturen en mensen van andere afkomst. Mensen die hun tradities, gebruiken en cultuur, (juist datgene waar ze mee geboren zijn of juist in het leven hebben geroepen om geluk te ervaren) onder druk zien staan en bedreigd zien worden. Mensen die huis en haard (moeten)verlaten en op de vlucht slaan omdat dat wat veilig en fijn voelde niet meer mag zijn. Mensen die proberen overeind te blijven als een violist op een dak.

Humor en herkenning
Naast deze serieuze en actuele thema’s heeft ook humor een belangrijk aandeel in de musical Fiddler on the roof. Daarnaast biedt de musical muzikale nummers zoals “Zonlicht, maanlicht”, “Anatevka” en het wereldberoemde “Als ik toch eens rijk was”. Dit alles en nog veel meer werd maar liefst vier maal opgevoerd door een 30-koppige cast en traditiegetrouw ondersteund door een live orkest.

MusicalNieuws was op 29 maart aanwezig in Partycentrum Op Stap in Hoogwoud en maakte DIT fotoverslag.
Musical 2.0 audities juni 2024