Musicalnieuws.nl

Musicalgroep Groots maakt zich op voor haar tweede productie: STER de musical

We hebben het al vaker geschreven: in Noord-Holland zijn er bijzonder veel musicalverenigingen, en van hoog niveau ook nog. Genoeg mogelijkheden dus om als amateurmusicalacteur je ei kwijt te kunnen, zou je zeggen.

Wat beweegt een groepje liefhebbers dan om een eigen, kleine musicalgroep op te richten (Musicalgroep Groots) en zich dan ook nog elk jaar te richten op het maken van een eigen productie ten behoeve van het goede doel?
Vorig jaar zag MusicalNieuws al de generale repetitie van hun eerste eigen productie “Als jij de Maan zou zijn”, dit jaar bezoeken we Groots in hun tijdelijke repetitielokaal in Zwaag bij een repetitie van hun nieuwe productie “STER”. STER is geschreven met het goede doel van 2017 in gedachten: de Kinderkledingbank in Hoorn.
Het is de behoefte om meer te doen dan alleen maar elk jaar in een grote productie te spelen, merken we al snel. Zelf creatief zijn, alles te regelen van het script tot het decor, en tenslotte natuurlijk de voldoening om met een groep gelijkgestemden iets neergezet te hebben en daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan een eigen gekozen goed doel. Vorig jaar werd op die manier bijna € 1.000 bijeengehaald voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Het vereist wel meer commitment van alle leden, meer dan alleen maar de jaarlijkse contributie. Het gaat ook gepaard met vallen en opstaan, het omgaan met tegenslagen en het omdraaien van elk dubbeltje dat beschikbaar is. Het vergt ook een stukje zelfreflectie en kritisch naar jezelf en je werk kijken. Groots doet het en heeft het allemaal meegemaakt, vorig jaar en ook dit jaar weer. Maar deze doordeweekse avond begin april zien we een groep mensen die met veel passie werkt aan de nieuwe productie en zich daarin kwetsbaar opstelt.

Want evenals vorig jaar heeft Michael Diederich zich bereid gevonden om belangeloos adviezen te geven aan Groots. Deze avond is het de eerste keer dat hij bij de repetities aanwezig is. De Amerikaan Diederich, sinds 1993 woonachtig en werkzaam in Nederland is – zacht uitgedrukt – geen onbekende in de Nederlandse musicalwereld. Hij speelde in ontelbare producties, regisseerde er ook ontelbare en richtte “Forbidden Musicals” op.

In hoog tempo gaan Groots en Diederich aan de slag. Groots begint aan de eerste akte en Diederich kijkt, schrijft, kijkt nogmaals en geeft feedback. Alles met het doel om Groots verder te helpen en van STER een betere productie te maken. De spelers nemen gretig alles tot zich wat Diederich zegt, spelen sommige scenes keer op keer over – nadat Diederich sommige dingen zelf heeft voorgedaan – en wij zien het voor onze ogen stap voor stap groeien. De interactie en het respect tussen Diederich en de spelers van Groots is prachtig om te zien.

Voor we het weten is de avond weer voorbij, wordt het licht uitgedaan en gaat het gebouw waar het repetitielokaal is gevestigd weer op slot. Nog 6 weken te gaan tot de première.
STER de musical is te zien van 11 tot en met 14 mei te zien in Theater Het Pakhuis in Hoorn. Alle opbrengsten komen ten goede van de Kinderkledingbank in Hoorn. Voor de kaartverkoop kun je terecht op de website van Het Pakhuis: http://www.pakhuishoorn.nl/product/musicalgroep-groots-ster-musical/

Ons fotoverslag vind je HIER