Musicalnieuws.nl

Musical over verzet, moed en hoop

Westend in Hoorn bestaat 40 jaar. Waar de West-Friese musicalvereniging normaal gesproken bekende musicals brengt als Zorro, Oliver en Wat zien ik?!, slaan ze speciaal voor dit jubileumjaar een nieuwe weg in met twee eigen producties. Onder regie van Ineke de Geus brengt Westend Verzet op Zolder en Stil Verzet, twee producties die speciaal voor de vereniging geschreven zijn. Op vrijdag 22 november ging het eerste deel “Verzet op Zolder” in première en musicalnieuws was hierbij.

Sinds jaar en dag is toneelvereniging ‘Op Zolder’ een begrip in Hoorn. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, besluiten de leden van de vereniging verzet te tonen op de enige manier die ze goed kennen: theater maken. Met humor en satire verzetten zij zich tegen de Duitse overheersing. De oorlog blijft maar duren en de sfeer in de stad wordt grimmiger. Het sterke blok, de principes en de saamhorigheid binnen de vereniging beginnen scheurtjes te vertonen..

De voorstelling begint in de tegenwoordige tijd waarin meneer de Ruyter (Menno Smits) die samen met zijn leerling Lisa (Mette Bos) terugkijkt op een groepsfoto van de toneelvereniging ‘Op Zolder’. Waarna we terug gaan in de tijd naar het jaar 1940, het begin van de oorlog. Het toneel vult zich met vele gezichten. Vele namen vliegen je om de oren en hoewel er nog niet zoveel blijven hangen is dat niet storend voor het verloop. 

In de loop van het verhaal zien we de strijd met het verzet, de joden haat en de idealen van het regime, waarin de joodse Esther (Marlou Schoen) en lerares Petra (Laura Karel) beiden hun stem laten gelden. Beiden beschikken over prachtige zangstemmen en ook in hun spel staan ze zeker hun mannetje.De gehele cast is ijzersterk en de groepsnummers spatten van het toneel. De mooie harmonieën in de samenzang zijn subliem. Iedereen in het ensemble weet zijn moment te pakken maar ook het geheel is van een hoog niveau. 

Tegenwoordig lijkt het heel makkelijk om terug te kijken op de oorlog en te oordelen over de mensen van toen en de keuzes die ze maakten. Maar als je er middenin zit, is het helemaal niet zo simpel. Verzet op Zolder en Stil Verzet trekken parallellen naar onze tijd, naar een maatschappij waar populisme en verdeeldheid wederom hoogtij vieren. Het houdt een spiegel voor. Maar bovenal geeft het een boodschap mee van hoop, geloof in de medemens en vertrouwen in de toekomst. Wij kijken nu al uit naar het tweede deel van dit spannende en mooie verhaal. ‘Stil Verzet’ die 9 en 10 mei 2020 te zien is in Het Park in Hoorn.

Door: Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor een kleine fotoimpressie en hou onze facebook pagina in de gaten voor meer foto's

Producties Musical 2.0 - 2024/2025