Musicalnieuws.nl

Musical Cats in de Maaspoort in Venlo

Het Valuascollege in Venlo biedt al geruime tijd jaar jong zang- en danstalent een kans om zich verder in het vak te ontwikkelen. Via de zogeheten TOP-klas Musical en Dans worden talentvolle leerlingen verder opgeleid en voorbereid op een vervolgopleiding aan een dans- of zangopleiding.

Daarnaast wordt er sinds 1997 iedere twee jaar een musicalproductie opgezet waarbij het talent de kans krijgt om zich op een podium aan het publiek te laten zien. In toenemende mate is er bij deze producties sprake van kwalitatief sterke shows. Eerder koos men onder meer voor musicals als Hair, West Side Story, Annie en The Wiz, dit keer was de keuze gevallen op Cats. Het script werd geschreven en vertaald door leerlinge Eileen Bosch en bevat hele goede en soms ook grappige elementen. Het verhaal werd voorzien van extra scènes die niet in de originele versie van Cats zaten, korte scènes waarbij een leerlinge (Livia Lamers) en docente (Arlette Coumans) het verhaal en de boodschap wat beschouwend toelichten.
Omdat de verstaanbaarheid van de acteurs hier en daar wat te wensen over liet, zijn deze scènes, die als rode draad door de voorstelling heen lopen, een goede toevoeging. Anderhalf jaar is door een groot aantal leerlingen, ouders en docenten gewerkt aan de productie. Het decor is prachtig en doet niet onder voor decors in professionele producties. Grote dragende kracht tijdens de voorstelling is het 50-koppig live orkest dat onder leiding van arrangeur Harry Boom en dirigent Bas van Gestel nagenoeg de hele voorstelling de acteurs en dansers begeleid met live muziek.
Afgezien van hier en daar wat hele kleine missers op het gebied van stemming en timing, maakt het orkest toch vooral heel veel indruk en levert het een voor amateurs bovengemiddelde kwaliteit af. Mooie ondersteuning levert ook het koor onder leiding van  dirigente Marianne Maessen-Scherjon. Qua rollen vallen op het gebied van zang vooral Bombalurina (Jip Verdellen), Rumpleteaser (Fay de Klein) maar bovenal Grisabella (Isabel Diaferia) in positieve zin op. Isabel mag inmiddels door haar deelname aan professionele musicals als Zorro en De Gelaarsde Kat een ervaren talent worden genoemd. Vanwege haar prachtige stem en goede interpretatie bezorgt haar vertolking van Maanlicht op het einde van de voorstelling menig bezoeker kippevel.

De dans lijkt qua choreografie veel op die van de originele versie van Cats en wordt - op een enkele scène na - bijzonder strak en gelijk uitgevoerd. Opvallend is ook de talentvolle danseres Eva Berhitu, die tijdens enkele solodansen laat zien over prachtige, sierlijke bewegingen te beschikken. De voorstelling raakt je echter in het geheel, door een haast professionele mix van orkest, koor, decor, kleding, zang en dans vergeet je geregeld dat je naar 'slechts' een schoolmusical kijkt. De schoolproductie is dit label feitelijk al lang kwijt, en Theater De Maaspoort heeft dit willen bevestigen door één voorstelling op te nemen in het reguliere theaterprogramma. Enige punt van aandacht is de verstaanbaarheid van de acteurs.
Zonder de extra toegevoegde scènes zou het verhaal hier en daar wat moeilijk te volgen zijn. Maar bovenal is het eindresultaat als geheel indrukwekkend te noemen. De grootste complimenten gaan mijns inziens naar regisseur Jeroen Marcelissen en choreografe Liselotte Kusters. Zij hebben ervoor gezorgd dat het haast onmogelijke werkelijkheid is geworden: door het beste uit ieder talent te halen de groep leerlingen uiteindelijk samen zo ver krijgen dat deze versie van Cats uitermate boeiend op het podium verschijnt.