Musicalnieuws.nl

Moordvrouwen en hun duivels dilemma nemen de theaters over!

Iedere vrouw heeft dat weleens, dat plotseling opkomende gevoel dat je je man wel achter het behang kunt plakken. Dat je hem even wil parkeren langs een drukke snelweg of hem een enkeltje naar Timboektoe kado wil doen. Bij de meeste vrouwen ebt dat gevoel ook wel weer weg. Maar wat nou als je samen met je twee beste vriendinnen écht de mogelijkheid krijgt om je van je overspelige, frauderende of stalkende echtgenoot te ontdoen? Deze toch wel ietwat prangende vraag staat centraal in de zwarte toneelkomedie ‘De verleiding van een moordvrouw’, die op dinsdag 27 januari in de Leidse Schouwburg in première ging.

Het stuk vertelt het verhaal van drie vriendinnen die hun echtgenoten meer dan zat zijn. Daar hebben ze echter ook wel gegronde redenen voor: De man van de traditionele Deborah (gespeeld door Nienke Römer) wil haar inruilen voor een jongere vrouw. Haar jonge vriendin-met-een-kinderwens-en-spannend-dubbelleven Molly (Sarah Chronis) wordt dag en nacht gecontroleerd door haar echtgenoot, terwijl de man van de pittige Nicky (Camilla Siegertsz) op het punt staat om aangeklaagd te worden voor fraude. Eenmaal per maand komen de stellen bij elkaar voor een etentje, en tijdens dat etentje gebeurt er iets waardoor de vriendinnen voor een duivels dilemma gesteld worden..

Het hele verhaal speelt zich af in de keuken van Nicky, wat een rustig en overzichtelijk beeld geeft voor het publiek. Geen afleiding door draaiende decorstukken, alle drie de actrices staan bijna onafgebroken op de bühne. Alle drie hebben een ongeveer even groot aandeel in de voorstelling, waardoor je als toeschouwer de verschillende personages goed leert kennen en sympathie kunt opbrengen voor hun uiteindelijke keuze. De vaart zit er goed in, als toeschouwer moet je in het begin even opletten om een duidelijk beeld te krijgen welke echtgenoot bij welke moordvrouw hoort, want de liefdeloze echtgenoten zijn de hele voorstelling niet te zien, alleen hun stemmen zijn te horen. Dat betekent voor de actrices op het toneel dat zij behalve elkaar eigenlijk een bandje als tegenspeler hebben. Het lukt alle drie de dames uitstekend om het publiek ervan te overtuigen dat zij echt met hun echtgenoten interacteren terwijl die dus niet fysiek op het podium aanwezig zijn.

Camilla Siegertsz heeft vooral in de tweede acte de lachers op haar hand, haar Nicky laat heel goed de tweestrijd zien waarmee veel vrouwen die een carrière hebben en een baby moeten verzorgen worstelen. Nienke Römer zet iedereen op het verkeerde been met haar vertolking van de tuttige Deborah die aan het eind van het verhaal van haar oorspronkelijke principes afstapt en als bijna volleerde moordvrouw keihard toeslaat. Nicky Chronis zet Molly neer als een vrouw met verschillende lagen, die je, als je puur op haar uiterlijk afgaat, helemaal niet bij haar verwacht. Daarin zit ook direct de kracht van het stuk. De prestaties van de actrices zijn niet alleen voortreffelijk, ook de personages die ze vertolken zijn vrouwen met een duidelijk verhaal, een motief en verschillende lagen die gedurende het stuk steeds verder zichtbaar worden.

‘De verleiding van een moordvrouw’ is een hilarische en onderhoudende komedie met een zwart randje, die een breed publiek (en zeker niet alleen vrouwen!) zal aanspreken. De rol van Deborah zal afwisselend gespeeld worden door Nienke Römer en Sanne Vogel. De voorstelling is geregisseerd door Aus Greidanus en wordt geproduceerd door Rick Engelkes Producties. Te bekijken tot en met 11 april te zien in theaters in het hele land.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025