Musicalnieuws.nl

Mooie vertolking van Beauty and the Beast door Waanzin Theater Producties‏

Het Kwadrant Theater in Zoetermeer stond de afgelopen twee weken in het kader van de musical Beauty and the Beast. Dit keer was het de beurt aan Waanzin Theater Producties, nadat eerder dit jaar al andere gezelschappen uit Zoetermeer en omgeving hun kunsten vertoonden in hetzelfde theater.

Met een professionele productie nog redelijk vers in het geheugen, een behoorlijk aantal andere amateurversies die al zijn en nog worden opgevoerd, en een nieuwe productie van Stage Entertainment Nederland in het vooruitzicht, moet Waanzin Theater Producties opboksen tegen tal van andere producties van Beauty and the Beast. En dan is er natuurlijk ook nog de tekenfilm van Disney, die voornamelijk bij de jonge bezoekers in het geheugen geprint staat. Waanzin weet de verwachtingen echter waar te maken en trakteert het publiek in Zoetermeer op een uitstekende voorstelling en werd daarvoor beloond met een bijna uitverkochte serie voorstellingen.
 
 
Het verhaal van de musical is deels gebaseerd op het originele verhaal. Op een winterdag klopt een oud vrouwtje aan bij het kasteel van een jonge, verwende en arrogante prins voor wat beschutting tegen de bittere koude. Ze geeft hem één enkele roos als betaalmiddel. De prins weigert haar verzoek en dan smelt de lelijkheid plotseling van het vrouwtje af en verandert ze in een beeldschone tovenares. Ze heeft gezien dat de prins niet kan liefhebben en spreekt een gruwelijke betovering uit over het kasteel. De prins verandert in een beest en ook alle personeelsleden veranderen in een voorwerp gerelateerd aan hun karakter. De roos die de prins had gekregen was een betoverde roos en als hij, voordat het laatste blad ervan zou vallen, niet kon leren liefhebben en dus ook de liefde van die andere persoon terug winnen, dan zijn hij en zijn personeel voor altijd gedoemd te blijven waarin ze veranderd waren.
 
 
Beauty and the Beast is een sprookje zoals een sprookje moet zijn. Met goede en slechte karakters, een stevige dosis humor, een licht moralistisch verhaal en een afloop zoals je dat verwacht: een goed einde waarin het goede het slechte overwint. Ook in deze versie zijn deze ingrediënten duidelijk waarneembaar en het geheel wordt op de juiste wijze opgediend. Met een mooi en functioneel décor, dat snelle wisselingen mogelijk maakt (en daardoor de vaart in het verhaal) en kostuums die precies horen bij deze musical en bovenal een cast waarin de juiste persoon de juiste rol speelt.
 
 
Britta Ruijters zet een Belle neer zoals je haar graag ziet. Mooi,liefdevol en zorgzaam. In ‘Dat Zegt Het Hart’ komt haar warme stemgeluid goed tot zijn recht. Haar tegenspeler, het Beest, wordt gespeeld door Edwin Van Enkhuijzen, die dat prima doet. Gedurende de voorstelling zie je zijn karakter veranderen van een beest tot iemand die langzaam leert liefhebben en zichzelf durft op te offeren voor de liefde van zijn leven. Zijn opofferingsgezindheid levert hem en zijn personeel en kasteel de verbreking van de betovering op. Vader Maurice (Hans de Regt) speelt een overtuigend liefdevolle vader en weet met zijn prachtig gemaakte kar een onvergetelijke indruk achter te laten. Raygin Fullinck en Bart Stoekenbroek spelen het duo Gaston (de stoere macho) en Lefou (de kluns) en raken beiden de juiste snaar. 
 
Dat kan helemaal gezegd worden van Ties Brunt (Lumière) en Paul van Wissen (Tickens), die samen met Fabienne Dallau (Mevrouw Pot), Shyla Verburg (Babette), Thamara Toet (La Commodia) en Julian ten Hoopen (Jakopje) het betoverde personeel van de jonge prins spelen. Brunt en Van Wissen zijn een ijzersterk koppel die met precies de juiste dosis humor hun karakters neerzetten. Brunt als de deftige lakei met Frans accent en Van Wissen als de wat oudere huismeester, gevangen in een klok. Hilarisch is de scène waarin Lumière probeert de opwindsleutel uit de rug van Tickens te krijgen. Brunt schittert ook in het nummer ‘Kom Er In’, waarin hij het ensemble aanvoert in een mooi visueel schouwspel.
 
 
De live begeleiding van het Theaterorkest.nl zorgt voor de juiste sfeer en samenvattend een prima uitvoering. Beauty and the Beast van Waanzin Theater Producties speelde zondag 29 maart zijn laatste voorstelling.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025