Musicalnieuws.nl

Mooie Follies door Amsterdam Musical en Stichting Rumoer

Follies is een musical met muziek en tekst door Stephen Sondheim en een boek van James Goldman. Amsterdam Musical en Stichting Rumoer waagde zich aan deze klassieker en Musicalnieuws was onder de indruk.

Het verhaal speelt zich af in een fictief, vervallen Broadway-theater dat op korte termijn zal worden gesloopt. In de jaren '20 en 30 speelden hier de Weismann Follies, kleurrijke vaudevillerevues zoals die onder andere door Ziegfeld wereldberoemd werden. Op uitnodiging van Dmitri Weismann komen oud-werknemers van de Weismann Follies, inmiddels op leeftijd, nog eenmaal samen in het vervallen theater. Het verhaal concentreert zich met name op twee echtparen, Buddy en Sally Durant-Plummer en Benjamin en Phyllis Rogers-Stone. Sally en Phyllis waren showgirls in de Follies-shows. Beide echtparen zijn ongelukkig in hun huwelijk. Zo blijkt dat Ben de grote liefde van Sally was, die desalniettemin trouwde met diens beste vriend, Buddy. In de show zingen de gasten op de reünie hun toenmalige vaudeville-nummers maar ook over hun huidige leven. Elk karakter wordt hierin vergezeld door de geestverschijning van hun jongere ik.
 
Danny Nooy nam de moeilijke taak om één van de leading ladies te spelen. Zij speelde de rol van Sally en hoe! Danny bewijst dat zij niet allen fantastisch kan zingen, maar ook overtuigend is in haar spel. Haar samenspel met de mede acteurs is ook erg mooi om te zien. Danny straalt als ze speelt en dat is heerlijk om naar te kijken. De andere leading lady, de iet was norsige Phyllis, werd gespeeld door Manon Haring- Zeyl. Zij overtuigt in haar spel en weet goed te schakelen tussen de verschillende emoties.
 
Niels van der Linden en Michel Onwezen namen de rollen van Ben en Buddy op zich. Beiden overtuigen zowel in spel als in zang. Het komische nummer van Buddy (Niels) over zijn dilemma met Margie en Sally wekt veel gelach op en is een erg leuke scene.
 
In de gehele voorstelling worden de rollen door een jonge en een oude variant vertolkt. Zo werden de jonge Sally, Phyllis, Ben en Buddy vertolkt door Myrthe Levering, Lisette Jansen, Vincent Jagers en Wouter Mulder. Met z’n vieren laten ze je de achtergrond informatie zien, van wat er zich vroeger allemaal af heeft gespeeld.
 
Één van de hoogtepunten in de show moet wel het nummer van de revue meiden zijn. Als ze besluiten om nog en keer hun spiegel-Lied te dansen. Wat volgt is een knap staaltje dans en tap. De revue-meiden bestonden uit Jacqueline Janssen (Carlotta), Rian Lanenga (Stella), Ine van Gisbergen (Solange), Tessa Buys (Hattie), Anja Spoelstra (Emily) en Tessa de Römph (Heidi). Allen bewijzen vocaal zeker niet voor de leading ladies onder te doen en pakken elk hun moment.
 
Ook de revue-meiden hebben een jongere versie die afwisselend de ‘oudere’ speelde :  Esther Visser (Carlotta), Deborah Heilig (Stella), Judith Cohen (Solange), Eva Kilian (Hattie), Judith Roosen-Bos (Emily) en Marijke van Engen (Heidi). Verder bestond de cast nog uit Loudi Bos en Roland Posthuma. Loudi speelde o.a ‘Ghost of Follies Past’ en Margie. Roland was o.a te zien als Roscoe
 
Follies neemt inmiddels een belangrijke plek in de Amerikaanse musicalgeschiedenis in. Nummers uit de voorstelling (zoals ‘Broadway Baby’, ‘I’m still here’, ‘Too many mornings’, ‘Could I leave you?’ en ‘Losing my mind’) zijn echte klassiekers geworden! Follies werd genomineerd voor 11 Tony Awards en won er 7, waaronder die voor de muziek en liedteksten van Sondheim.
 
Follies is helaas niet meer te bewonderen maar MusicalNieuws kijkt nu al uit naar wat Musical Amsterdam en Stichting Rumoer hierna op de planken zetten.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag en hou onze facebookpagina in de gaten voor een uitgebreid fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025