Musicalnieuws.nl

Moeders staan machteloos in Muerto

Zondag 13 maart was Musicalnieuws.nl aanwezig bij de première van de musical “Muerto” in het Theater Elckerlyc in Antwerpen. De musical vertelt het verhaal van de arme Maria (Anne Mie Gils) die in Bogota in Colombia haar zonen Jaime (Jérémy Vrielinck) en Chinche (Tuur Verelst) zo goed mogelijk probeert op te voeden. Tevergeefs, want haar oudste zoon Jaime wordt geronseld door Alberto (Lander Depoortere) en sluit zich aan bij de communistische en illegale FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, oftewel Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia).

Het verhaal begint wanneer Alberto de prostituee Raquel (Eline De Munck) in contact brengt met de FARC aanvoerder Raul (Bert Verbeke), die al een jaar lang het meisje Gabriela (Siel De Meulenaer) gevangen houdt in de hoop veel losgeld voor haar te ontvangen. Raquel herkent het ontvoerde meisje en vertelt dit aan de geslepen cocaïne snuivende Don Cataldo (Jan Schepens). Zonder het hele verhaal van de musical te verklappen is het natuurlijk duidelijk dat dit alles zal leiden naar een spannend einde.

Alhoewel de individuele prestaties van de castleden en het 28-koppige jongerencast geweldig waren en het prachtige decor bijzonder goed benut werd, kon het verhaal ons voor de pauze niet echt meeslepen. De jonge Tuur Verelst en Fiene Zasada, die Jaime’s vriendinnetje Sofia speelt, maakten echter het verschil. Tuur mag misschien zelfs wel de ontdekking van het jaar genoemd worden. De prestaties van Anne Mie Gils en Jan Schepers waren van het hoge niveau dat we van hen gewend zijn en ook de Nederlandse Marleen van der Loo blonk uit als Theresita, de buurvrouw van Maria en de moeder van Sofia.

Eline De Munck zette overtuigend de niet al te slimme en trieste prostituee Raquel neer.
In eerste akte waren Lander Depoortere en Bert Verbeke minder overtuigend en lukte hen in eerste instantie niet om ons te overtuigen dat ze meedogenloze FARC soldaten waren, die in werkelijkheid niet schromen om kinderen te rekruteren en ze te dwingen om moorden te plegen.
Na de pauze veranderde dat echter: De acteurs leken gevonden te hebben wat ze voor de pauze misten. De musical versnelde van tempo en leidde in actierijke scènes naar het einde van het melancholieke verhaal van Maria, haar twee zonen en de arme Raquel. Geen moment kreeg de toeschouwer tijd om zich te vervelen en werden we in hoog tempo meegesleurd in het verdriet van de hoofdpersonen van dit actuele verhaal. Al met al is “Muerto” zeker prachtig en meer dan een bezoekje waard!

Nog tot en met 27 maart te zien in het Theater Elckerlyc in Antwerpen.

 

Door: Ed Zwanenvelt