Musicalnieuws.nl

Meester Mark laat de zaal bulderen van het lachen

Mark van der Werf, beter bekend als meester Mark, is verslingerd aan onderwijs. Zijn grote wens was ooit om iets goeds te doen en wat kun je dan beter doen dan meester worden? Kinderen dingen leren, ze bij de hand nemen in de wondere wereld van taal en rekenen en hoe mensen met elkaar omgaan terwijl zij jou meenemen in hun kinderlogica en verwondering over de wereld. Hij schreef inmiddels een boekenplank vol over onderwijs, met veel humor. Zijn beroemdste boek is “De grappigste taalfoutjes uit de klas” en onder die titel trekt hij sinds deze maand met zijn theatertour door het land.

Voorafgaand aan de theatertour heeft hij veel lezingen gegeven en dat zie je terug in deze voorstelling. Hij is zichzelf, zonder opsmuk, soms bijna verlegen, en hij vertelt zijn verhaal. Het heeft iets ontroerends hoe hij terugkijkt op zijn ervaringen als meester, de prachtige kanten én zijn eigen onvermogen om het zo te doen als waar hij van gedroomd had toen hij als hij-instromer begon. Zijn verhaal wordt afgewisseld met ongelofelijk grappige voorbeelden (die ik hier niet ga verklappen) van kinderlogica en taalfoutjes.

Het is leuk, grappig en we hebben ontzettend gelachen. Voor meesters en juffen is het een feest der herkenning, zeker als hij ze soms bij de voorstelling probeert te betrekken. De voorbeelden zijn hilarisch, zijn liefde voor het vak prachtig en zijn wens dat iedereen zich realiseert hoe belangrijk onderwijzers zijn en dat zij waardering verdienen is duidelijk. 

Maar een  echte theatervoorstelling wil het niet worden. Het is een verhaal dat soms net te iets te monotoon wordt gebracht en de choreografie is wat onduidelijk. In het verhaal over zijn ervaringen als meester is te weinig gewerkt met een spanningsbogen, het blijft wat vlak, met de genoemde lachsalvo’s van het publiek bij de vertoonde uitspraken als broodnodig evenwicht.  Dat maakt het overigens niet tot een minder relevante voorstelling. Naast me zat een dame van in de 70, zelf onderwijzeres geweest en ze genoot van het feest der herkenning. De liefde voor het vak en de waardering van wie het uitoefend was voelbaar en daar zit ook de boodschap van de voorstelling.
 
Meester Mark trekt de komende maanden door het land. Is al op veel plaatsen uitverkocht. Dus onderwijzers en ouders in den lande, verzamel je collegae en koop een kaartje en neem genoeg tijd erna om wat te drinken en in de groep na te praten. Hij komt zelf naar de foyer na afloop om boeken te signeren.
 
https://www.winkelvanmeestermark.nl/c-6900605/theatertour/

Door Elise Kant
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025