Musicalnieuws.nl

Matthew Michel: oudgediende in Lelies

De musical Lelies van Judas Theaterproducties is terug. Afgelopen donderdag,5 februari, werd de eerste try-out gespeeld in de Rode Zaal van het Fakkelteater in Antwerpen, waar zondag 8 februari de première zal plaatsvinden van de herneming van deze productie.

Nadat Lelies in november 2011 in première was gegaan kreeg de productie louter positieve reacties. 5 Vlaamse Musical Prijzen waren in 2012 het voorlopige hoogtepunt. “Qua timing is het nu perfect om Lelies te gaan hernemen,” vertelde componist en artistiek leider van Judas Theaterproducties ons eerder. Een kleine tour door België, een CD én een aantal voorstellingen in het M-Lab in Amsterdam (2 – 6 april a.s.) komen er dit keer bij, naast een serie voorstellingen in Antwerpen.

Eén van de winnaars van een Vlaamse Musical Prijs voor Lelies was Matthew Michel, die in de voorstelling de rol van Valier de Tilly speelt. Een jonge graaf, die zijn liefde voor studiegenoot Simon Doucet, niet verbergt. Daarin wordt hij aangemoedigd door zijn moeder, Gravin Marie Laure de Tilly, gespeeld door Ara Halici. Tijdens de perspresentatie van de cast van Lelies, vrijdag 16 januari jl., sprak MusicalNieuws met Matthew.

“Ik vind het heel leuk,” zegt Matthew over de herneming van Lelies. “We gaan weer spelen en dat vind ik supertof. Ik vind het gewoon heel leuk om de muziek weer terug te horen en iedereen vandaag weer terug te zien. Dus ik ben ook heel erg benieuwd. Ik heb er wel naar uitgekeken om Lelies weer op te pakken. Het stond bovenaan mijn lijstje, maar het heeft toch best wel lang geduurd. Na een tijdje had ik toch wel een beetje de hoop opgegeven, maar toen kwam plotseling het bericht dat ze het toch zouden gaan doen. En toen was het dus weer terug in mijn hoofd. Ja, ik heb er wel naar uitgekeken en nu zit het al anderhalf jaar in mijn hoofd dat we weer gaan beginnen. En nu is het dan eindelijk zo ver!”

Toen we bij de perspresentatie de eerste tonen van de muziek weer hoorden zaten we er eigenlijk meteen weer in. We vragen Matthew hoe hij het heeft ervaren. “Ja, dat is bij mij eigenlijk ook wel zo. Het moment dat ik daar sta en dat lied weer zing, heel raar, maar er komen zo veel emoties weer terug. Ook uit die periode. Heel veel herinneringen komen ook weer boven. Het was in 2011 een hele bijzondere productie. Ik kwam net van school en het was een heel ambitieus project toen. Heel goed ontvangen, echt een supersucces, en ik hoop dat het dit keer ook een groot succes wordt. Ik hoop echt dat het hetzelfde met de mensen gaat doen als het destijds gedaan heeft. “

“Dit keer gaan we ook samen in een bus zitten, en zo,” zegt Matthew, wijzend op de kleine tournee. “Dat vind ik wel grappig, echt leuk. Ik ben zelf niet zo erg van het touren, maar deze tour is echt goed te overzien. We zullen niet elke dag in de bus zitten. En het is fijn dat het een kleine groep mensen is.” De voorbereidingstijd op de eerste try-out bedraagt ruim 3 weken. “We gaan het stuk weer lezen en ik denk dat het gewoon slim is om het weer als een nieuw stuk te gaan bekijken. Het proces zal dit keer sneller gaan, maar ik denk dat het goed is om dat proces gewoon weer te doorlopen en niet te veel terug te denken aan hoe we het een paar jaar geleden hebben gedaan. Anders denk ik niet dat je echt iets nieuws neerzet en dan wordt het een soort kopie van toen en dat is, denk ik, niet slim om te doen. Ook daar kijk ik dus echt ontzettend naar uit, om te kijken hoe ik het nu ga spelen. Misschien is het wel weer hetzelfde, maar dan weet ik het in ieder geval, misschien wordt het ook heel anders en ga ik andere keuzes maken. Ik heb in de tussentijd al weer zo veel geleerd en gedaan en het is een heel fijn gevoel om dat allemaal nu mee te nemen. Een soort van tweede kans.”

In de nieuwe versie van Lelies krijgt de rol van Lydie-Anne de Rozier (gespeeld door Ivo Chundro) een andere invulling. Wat heeft dat voor effect op de rol die Matthew speelt, vragen we hem. “Ik kom niet zo veel in aanraking met die rol, maar het is wel fijn dat er een nieuwe speler bij is [Ivo vervangt Christian Celini in deze rol, red.], dat is toch iets nieuws en iets anders. Daar wordt het weer frisser door.”

“Lelies is echt de moeite waard om te zien,” zegt hij tot slot. “In eerste instantie was ik er best wel onzeker over in het begin, maar toen kwamen er zulke lovende reacties. Mensen vonden het goed en het deed echt iets met hen. Dus als je echt iets wilt beleven en als je er voor wilt open staan dan denk ik dat je een heel bijzondere avond in het theater kunt hebben. Het is een kleine productie en heel intiem. Heel veel mensen zeiden destijds dat ze het niet konden zien, Dat begrijp ik, want ik kan ook niet alle producties zien. Maar nu is er dus een nieuw kans.”

Bij de perspresentatie op 16 januari sprak MusicalNieuws nog een aantal andere castleden. De komende dagen kun je op onze website lezen wat zij te vertellen hebben over de herneming van Lelies.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025