Musicalnieuws.nl

Marleen van der Loo brengt samen met Music Care een ode aan de kracht van muziek voor mensen met dementie.

Stel je voor je wordt wakker en je weet niet meer waar je bent, maar dan hoor je dat deuntje waar je vroeger op hebt gedanst, in de keuken tijdens de afwas. En langzaam maakt de onrust plaats voor een vertrouwd gevoel. Dat is de kracht van muziek.

Muziek kan ons emotioneel raken, het kan helpen bij het uiten van emoties, het kan ontspannend werken, het kan sociale interactie versterken en het kan motiveren. 
En juist bij mensen met dementie kan je hier een beroep op doen, want de gebieden in het brein waar muziek van vroeger zit opgeslagen overleven de ziekte. Hierdoor kan je mensen met dementie laten vergeten dat ze vergeten en zelfs een stukje identiteit teruggeven. 
 
“Mijn moeder was heel onrustig en verdrietig in haar dementie. Maar als ik voor haar ging zingen, kwam ze tegen me aanliggen en werd ze helemaal rustig.” Vertelt Marleen van der Loo. Deze persoonlijke ervaring is één van de redenen dat ze Music Care een warm hart toe draagt. Wanneer je naaste dementie heeft word je zo in het diepe gegooid. Je moet van alles regelen en raakt ook langzaam je vader of moeder kwijt. Muziek zorgt ervoor dat je weer even samen kan genieten. En daarom willen we vandaag stil staan bij deze muziekgelukjes!  
 
Music Care zet zich al jaren in om muziek te integreren in de dagelijkse zorg bij ouderen en mensen met dementie. Met ambassadeurs als Marleen van der Loo, Pia Douwes, Soldaat van Oranje – de Musical producent Robin de Levita en niemand minder dan André van Duin wil Music Care de kwaliteit van leven van honderden ouderen verbeteren met muziek.  ‘Muziek is voor iedereen belangrijk, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het voor ouderen en mensen met dementie nog meer impact heeft,’ laat André van Duin weten. ‘Alles wat je vergeten bent, komt terug met muziek en vergeet je nooit meer.’
 
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak van het moment, en er is geen medicijn, maar ondertussen is het wel meermaals bewezen is dat muziek de bijwerkingen verzacht. Stichting Music Care geeft workshops, heeft een app ontwikkeld om makkelijk meer muziek in de zorg te gebruiken, maar brengt bovenal het theater gevoel naar de mensen toe in de zorg met hun muziekvoorstellingen op maat.  
 
 
Voor meer informatie: https://musiccare.nl
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025