Musicalnieuws.nl

Man en vrouw verbinden vanuit gelijkheid en kracht in dansduet à la Bauhaus

Al eeuwenlang draaien mannen en vrouwen om elkaar heen, op zoek naar een verbinding vanuit balans, gelijkheid en kracht. Choreografe Nicole Beutler vroeg zich af hoe we dat eigenlijk aanpakken. Voor de voorstelling 4: STILL LIFE (2013) onderzocht ze dansrituelen uit de geschiedenis en maakte hiervan een fascinerende compositie over de ontmoeting tussen man en vrouw. Aftasten en toenaderen, samenkomen, versmelten en loslaten.

Eén van de grote inspiratiebronnen voor deze voorstelling was de Bauhaus beeldende kunstbeweging uit het begin van de 20e eeuw. In het jaar waarin we 100 jaar Bauhaus vieren is 4: STILL LIFE vanaf 2 april 2019 terug in tien theaters. 
 
4: STILL LIFE is een duet, een hofdans, een paringsdans, een ‘Lichtspiel’ en een compositie voor een man (Benjamin Kahn) en een vrouw (Marjolein Vogels). Geïnspireerd door Bauhaus creëert Beutler een ‘mechanisch ballet’ waarin cirkels, vierkanten en driehoeken de leidraad vormen voor een bijzondere dialoog tussen lichamen, objecten, ruimte en licht.  
 
Op trefzekere wijze, zoals we dat kennen van Beutlers precieze choreografieën, neemt ze ons mee naar een poëtische en muzikale wereld waarin steeds nieuwe betekenissen ontstaan, mede gestuurd door de filmische soundtrack van haar vaste componist Gary Shepherd en het lichtontwerp van Minna Tiikainen. 4: STILL LIFE is een coproductie van Nicole Beutler Projects met het Vlaamse Theater Malpertuis.
 
Tien jaar Nicole Beutler Projects
In 2019 maakt Nicole Beutler al twintig jaar werk voor theater en bestaat het gezelschap Nicole Beutler Projects tien jaar. Ook wordt Nicole dit jaar vijftig jaar oud en wordt het honderdjarige jubileum van de Bauhaus-beweging herdacht. Genoeg redenen om deze periode te vieren en het bijzondere aandacht te geven. Het wordt een jaar van terugkijken en transformeren naar de toekomst. Het thema ‘metamorphosis’ staat hierin centraal en is tevens het vertrekpunt van de nieuwe grote-zaal dansopera 8: METAMORPHOSIS, die in mei 2019 in première gaat op de Operadagen Rotterdam. Terugkijken doet Beutler met de publicatie van een oeuvreboek waarin het werk van tien jaar Nicole Beutler Projects wordt verzameld en geduid. Het boek komt uit tijdens NBCollection, het feestelijke festival van Beutlers verzameld werk in Internationaal Theater Amsterdam en Frascati Amsterdam, in november 2019.

Tournee 4: STILL LIFE
FEB 28 Dampfzentrale, Bern (CH) (Try-out)
APR 02 Frascati, Amsterdam (Try-out)
APR 03 Frascati, Amsterdam  
APR 04 Frascati, Amsterdam
APR 06 Theater Malpertuis, Tielt (BE)
APR 11 Podium Hoge Woerd, De Meern
APR 12 Theater Ins Blau, Leiden
APR 16 Toneelschuur, Haarlem
APR 18 De Harmonie, Leeuwarden
APR 23 Theater Rotterdam, Rotterdam
APR 24 Parktheater, Eindhoven
APR 26 Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
APR 30 Het Nationale Theater, Den Haag
www.nbprojects.nl

Credits
Concept en choreografie Nicole Beutler
Performers Marjolein Vogels, Benjamin Kahn
Understudy Rob Polmann
Muziekcompositie Gary Shepherd
Lichtontwerp Minna Tiikkainen
Toneelbeeld Minna Tiikkainen, Nicole Beutler
Kostuums Jessica Helbach
Dramaturgie Felix Ritter
Techniek Martin Kaffarnik
Artistiek advies Piet Arfeuille (Malpertuis)
Productie Nicole Beutler Projects
Coproductie Theater Malpertuis (BE)
Met steun van fabrik Potsdam (DE), Dampfzentrale Bern (CH), Frascati Amsterdam (NL), Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten
Tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi