Musicalnieuws.nl

Maaike Widdershoven: manager, maatschappelijk werker en moeder‏

Eén van de leuke dingen aan de nieuwe cast van The Sound of Music is dat er verschillende castleden zijn die in het verleden al eens in een andere rol in de musical hebben gespeeld en voor wie deze musical een duidelijk voorbeeld is van de fysieke en professionele groei die ze hebben doorgemaakt. Vooral bij de vrouwelijke castleden is er een duidelijke lijn te zien: Lotte Stevens en Vajèn van den Bosch maakten ooit deel uit van de kindercast en spelen nu (understudy) Liesl. Anouk Maas was ooit Liesl en speelt nu de rol van Maria. En Maaike Widdershoven was ooit Maria en zal nu de rol van Moeder Overste op zich nemen. MusicalNieuws sprak op de eerste repetitiedag met haar.

Ze geniet van alle drukte om haar heen: "Het hoort erbij en het is ook fijn om het publiek te laten weten dat we begonnen zijn." Maaike is inmiddels een week bezig met repeteren, voornamelijk samen met Anouk. "Moeder Overste heeft heel veel scènes met Maria en het repeteren gaat heel fijn en relaxt", vertelt ze ons. "We hebben al een mooie basis gelegd."

Ze vindt het fijn om dit keer als Moeder Overste aan de andere kant van het bureau te zitten. "Ik ben natuurlijk ook al weer tien jaar ouder en als moeder voel ik echt veel connecties met Moeder Overste. Zij leidt dan wel het klooster, als manager, maar is tegelijkertijd ook maatschappelijk werkster en, ook al heeft ze geen kinderen, moeder. Ze houdt Maria echt een spiegel voor. Ik ben er aan toe om deze rol te spelen, de rol van Maria past nou gewoon niet meer bij me." Met Anouk heeft ze het verder niet zo veel over de rol van Maria: "Ik vertel wel eens een anekdote, maar die gaan vooral over dingen die tijdens het spelen mis zijn gegaan. Ze moet zelf door het hele proces heen en juist het zelf ontdekken is zo leuk."

Maaike wil proberen om de Moeder Overste "als een vrouw van vlees en bloed neer te zetten. Niet het gedragene, heilige van die vrouw. Daar wil ik een beetje los van komen. Manager, maatschappelijk werker en moeder: die drie moeten verenigd worden en ik wil op een hele natuurlijke manier Maria als Moeder Overste de weg wijzen."

Ze kijkt verder ontzettend uit naar het nummer 'Climb Every Mountain" (Bergen of Dalen): "Dat is voor mij de kers op de taart. Ik eindig er mee, vlak voor de pauze. Mensen gaan naar buiten met dat lied in hun hoofd. En ik eindig de hele show ermee. Dat is echt fantastisch!"

De komende weken zal er intensief gerepeteerd worden door de hele cast. 12 november volgt de eerste try-out in Zoetermeer, gevolgd door de première op zondag 23 november in het Theater aan de Parade in Den Bosch.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025