Musicalnieuws.nl

Love Story: hoe klein groots kan zijn‏

Jongen ontmoet meisje. Jongen trouwt met meisje. Samen zijn ze zielsgelukkig en maken plannen voor de toekomst. Dan slaat het noodlot toe en wordt het meisje getroffen door een ongeneeslijke ziekte. Het verhaal van de musical Love Story is tragisch, maar bovenal heel herkenbaar. In het seizoen 2013-2014 kon Nederland al kennismaken met deze musical van Stephen Clark en Howard Goodall met in de hoofdrollen Freek Bartels en Celinde Schoenmaker. Stichting De Maatjes van Ineke de Geus (regie) en Gerbrand van Kolck (muzikaal leider) verzorgde de afgelopen weken 6 voorstellingen in Hoorn (Theater Pakhuis) en IJmuiden (Het Witte Theater) met een cast die werd samengesteld uit verschillende amateur musicalverenigingen uit Noord Holland.

Eind april mocht MusicalNieuws aanwezig zijn bij één van de vijf repetitiezondagen en zag toen al iets moois ontstaan. Afgelopen zaterdag, 4 juli, konden we het eindresultaat aanschouwen en kunnen we eigenlijk alleen maar zeggen dat onze hoge verwachtingen volledig zijn waargemaakt. Love Story is door de muziek score en het verhaal een productie die goed gedijt bij intimiteit en dat was in het sfeervolle en kleine Witte Theater in IJmuiden absoluut het geval. We zagen een akoestische versie, gespeeld door 14 acteurs en begeleid door een orkest bestaande uit vier personen. Meer dan een aantal attributen was verder niet nodig om het verhaal te vertellen en te laten binnenkomen bij het publiek.
 
 
De hoofdrollen in deze versie werden gespeeld door Geeske Bruijn (Jenny) en Rogier Havelaar (Olivier) die samen een geloofwaardig liefdespaar neerzetten. Er is duidelijk chemie tussen beiden en wat mooi is om te zien is dat zij daarnaast ook individuen zijn en verschillende karakters hebben. Olivier is de kakker en stoere ijshockey-speler, Jenny de impulsieve conservatorium studente die geen blad voor haar mond neemt. Af en toe botsen ze dan ook met elkaar. Beiden komen uit verschillende milieus en ook dat wordt duidelijk zichbaar. De ouders van Olivier (Marc Romp en Tonnie Meester) zijn afstandelijk en koud, de vader van Jenny (Wim Borkent) is warmbloedig en bovenal Italiaans temperamentvol. Dit contrast wordt uitstekend neegezet, onder meer door het verschil te laten zien tijdens etenstijd: een kille bedoening bij de ouders van Olivier en een gezellig huishouden van Jan Steen bij de vader van Jenny.
 
 
Prachtig verbeeld werd ook het verschil in stemming tussen het eerste deel van deze musical het tweede deel. In dat eerste deel leren Olivier en Jenny elkaar kennen, maken kennis met elkaars ouders, trouwen en maken samen plannen. Een onbezorgde tijd met veel gezelligheid, die omslaat op het moment dat Olivier van hun dokter te horen krijgt dat Jenny leukemie heeft. Beiden periodes worden prachtig neergezet door Bruijn en Havelaar. Naturel en niet over the top, zowel wat betreft de goede tijden, maar ook de slechte tijden. De transformatie die Bruijn doormaakt van levendige jonge vrouw vol plannen tot een doodzieke vrouw maakt indruk. datzelfde geldt voor Havelaar. Jong en energiek aan het begin van de voorstelling, gebroken en vol verdriet ruim 90 minuten later. Des te indrukwekkender als je weet dat er elke avond twee voorstellingen waren gepland en een half uur na het einde van de eerste voorstelling de knop weer moest zijn omgedraaid.
 
 
Zonder de andere castleden tekort te doen moet ook Wim Borkent, als de vader van Jennie worden genoemd. Zijn vertolking van Italiaanse vader was heerlijk om naar te kijken voor wat betreft spel en bovenal zijn mimiek. Ook hij weet de juiste snaar te raken en eindigt de voorstelling als intens verdrietige man. Het laatste deel van de voorstelling staat overigens bol van de emoties. De sterfscène, het verdriet, maar ook de late toenadering tussen de vader van Olivier en Olivier zelf: alles wordt precies goed gedoseerd en nooit krijg je het gevoel dat het gemaakt of over the top is.
 
 
De Maatjes geven met Love Story een uitstekend visitekaartje af en geven amateurtalenten op deze manier de kans om samen te werken aan een prachtig klein project. Een klein project weliswaar, maar groots in zijn uitvoering.
 
Love Story werd verder gespeeld door Jennifer Terwel (moeder Jenny), Mattijs Kuiper, Baris Kirik, Marloes Verwoort, Sharon Dijkstra, Sophie de Hart, Rachèl van Barneveld, Martin Brongers en Jordy Tromp. De regie was in handen van Ineke de Geus, het okest werd geleid door Gerbrand van Kolck.