Musicalnieuws.nl

Locatietheater in een kerk: Dagboek van een Dorpskoor is van start.

De repetities voor Dagboek van een Dorpskoor zijn begonnen. Uiteraard begon de eerste dag met het aansnijden van een speciale taart. Initiatiefneemster Magda Nij Bijvank had de eer en het genoegen om het taartmes ter hand te nemen in het bijzijn van de cast en creatives.

Vier professionals (Magda Nij Bijvank, Iwan Walhain, Jennifer Evenhuis en Pepijn Korfage) en 16 vrijetijdsspelers vormen de cast van Dagboek van een Dorpskoor. In november en december wordt deze voorstelling 15 keer gespeeld in een drietal kerken: in Haarle, Bentelo en Enschede. Nog vlak voordat de kerk in handen komt van investeerders, neemt actrice theatermaker Nij Bijvank haar intrek in drie verschillende kerken in Twente en Salland. Een muziektheaterproductie over de teloorgang en de wederopbouw van een dorpskoor. Intiem, geestig en ontroerend. Een ode aan het culturele verenigingsleven en een pleidooi om jezelf te kunnen zijn in een kleine gemeenschap. Magda Nij Bijvank: “De kerk staat voor verbinding: de plek waar mensen samen kwamen. De parochies en de dorpsbewoners zijn op zoek naar een nieuwe invulling. Wat als de plek waar mensen samen kwamen verdwijnt? Wat als het verenigingsleven verdwijnt? Waar vind je elkaar dan nog? Cultuur is het cement tussen de stenen en een plek waar men verbinding, herkenning, plezier en troost vindt. Dagboek van een Dorpskoor gaat erover hoe men zich verhoudt tot individualisering en naoberschap. Op zoek naar meerstemmigheid en inclusie in een kleine gemeenschap”.
 
Het verhaal
De laatste noten lijken te zijn gezongen: te weinig animo en weer is er een dirigent weggelopen. Marieke (de rol van Magda Nij Bijvank) is de stille kracht achter het koor, maar heeft er ook geen geloof meer in. Voor de laatste paar overgebleven koorleden is dit een kleine ramp. Maar dan komt de beroemde zanger Vincent voor familiezaken even terug naar het geboortedorp en het tij lijkt te keren. Hij gaat op een onconventionele manier aan de slag. Zoek je eigen stem en luister naar elkaar, is zijn boodschap. Zowel het koor, als de dirigent maken een ongelooflijke verandering door.
 
Het script is geschreven door Sophie Kassies. Zij schrijft toneel en muziektheater voor kinderen en volwassenen. Ze werkt vrijwel altijd in opdracht en ontwikkelt haar stukken vaak in samenspraak met de regisseur en de acteurs. In mei 2023 ontving Sophie de Boyer Trofee voor haar inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. De regie is in handen van Flora Verbrugge. Flora was tot voor kort artistiek leider Theater Sonnevanck in Enschede. Flora maakt voorstellingen die het hart van jong en oud raken. Bijzondere, niet alledaagse en toch toegankelijke voorstellingen. Zij wordt daarbij geassisteerd door Francesco Bekkema, die ook de spelcoaching voor zijn rekening neemt. Muzikaal leider is Christoph Mac-Carty.
 
Dagboek van een Dorpskoor is te zien van 16 t/m 19 november in de St. Sebastianus kerk in Haarle, van 23 t/m 26 november in de RK kerk Bentelo en van 30 november t/m 3 december in de Mariakerk in Enschede. Kaarten à 25,00 euro zijn verkrijgbaar via www.dagboekvaneendorpskoor.nl.