Musicalnieuws.nl

Lief en innemend MIJNHEER BACH! door jonge talenten Pier K

Lief en innemend MIJNHEER BACH! MIJNHEER BACH! AMALIA IK KAN NIET SLAPEN door jonge talenten Pier K

Pier K, het vertrekpunt voor kunst en cultuur neemt in de wereld van cultuureducatie een bijzondere plek in.  Niet alleen is het een van de weinige instituten waar het docentkorps nog grotendeels in vaste dienst is, daarnaast is er een unieke samenwerking met schouwburg, poppodium en biblotheek.

In deze atmosfeer kunnen talenten tot bloei komen die later onze theaters, musea en concertgebouwen zullen bevolken.  Een speciaal onderdeel hiervan is het talenten traject Talent aan de Top.  Dit jaar voor de vierde keer. Mogelijk gemaakt door cultuurminnende sponsoren krijgt jong talent in verschillende disciplines de kans om zowel in een indiviudeel als in een gezamelijk traject hun talenten optimaal te ontwikkelen. 

Dit jaar waren Daniël de Putter (accordeon) , Julian Baas (piano), Tygo de Vries (musical) , Kiki van den Wollenberg (musical) , Koen Wessels (musical) , Anne Verbeek (toneel)  Roos Mioulet (beeldende kunst) en Adelheid Kolkman (beeldende kunst) de gelukkigen om aan dit traject deel te nemen. 

Een van de hoogtepunten van Talent aan de Top is de gezamelijke voorstelling waarin iedereen wordt uitgedaagd om ook met succes over de grenzen van de eigen discipline heen te kijken.
In Mijnheer Bach, mijnheer Bach, Amalia, ik kan niet slapen is dat zeker het geval. Het stuk opent met alle deelnemers op een strijkinstrument rondom Anne die in haar bed de slaap probeert te vatten.  Keer op keer klinkt haar roep "Amalia, ik kan niet slapen"  en steeds wordt er door uiteenlopende figuren antwoord gegeven.  Koen Wessels schittert als lievelingstaart die zomaar uit de hemel valt, en als je hem ophebt valt hij opnieuw. Tygo de Vries ontroert als wind die zijn leven als wind overdenkt en fantaseert wat hij zou doen als hij een mens zou zijn. Indrukwekkend wordt het gehoor streeld door   a de a cappela zang van Kiki van de Wollenberg. In kleine miniatuurtjes zie je hun talent flonkeren. Anne Verbeek neemt de zaal mee in haar strijd om te gaan slapen én in haar vele vragen die we allemaal herkennen van de grens van waken en slapen.  De zaal die vanuit het zondagmiddag gewoel binnekwam, verlaat die zo'n dikke dertig minuten later weer helemaal zen.
De beide beeldend kunstenaars hebben een werkelijk schitterend  achtergrond werk gemaakt. Het een nog mooier dan het ander. Aangevuld met de heerlijke en mooie kostuums, waar Pier K bekend om is, vormt het een prachtig geheel. 

Daniel en Julian vormen de constante muzikale begeleiding, zo goed geintegreerd in het stuk en mooi uitgevoerd dat je bijna zou vergeten hoe jong deze muzikanten zijn.
Erik Waerts en Liselot Hesp hebben er met hun 8 talenten een feeerieke, ontroerende, verwarmende en liefdevolle voorstelling van gemaakt. De moeite van het zien waard, zorg dat u er volgend jaar bij bent! 
(De titel van het stuk is ontleend aan  het verhaal dat Bach de Goldberg componeerde voor de gezant van Rusland in Saksen, graaf Hermann Carl von Keyserlingk, die een jonge klavecinist in zijn dienst had, Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756). Als de graaf last had van slapeloosheid, liet hij Goldberg delen van de variatiecyclus spelen. Het hielp!) 

door Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025