Musicalnieuws.nl

LEGER is aangrijpend van de eerste tot laatste minuut

Het trauma van de oorlog is nog altijd een zeer actueel thema. Acteurs Gijs Naber en Herman Gilis zijn gefascineerd door de oorlog. De fascinatie van Herman is vooral gericht op de soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Deze jongens hadden vaak geen idee waar ze terecht waren gekomen. Gijs vraagt zich vooral af waarom zijn leeftijdgenoten zich laten verleiden tot het soldatenleven.

Speciaal voor Naber en Gilis schreef Rik van den Bos het stuk LEGER. Alize Zandwijk, artistiek directeur van het RO Theater, regisseert beide acteurs in dit aangrijpende drama, dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen. De première
vond plaats op vrijdag 13 maart in het Ro Theater te Rotterdam.
 
De jonge soldaat Berk, gespeeld door Gijs Naber, keert terug van een missie. Hij kan thuis niet meer aarden. In de oorlog heeft hij zijn vriend en kameraad Simon Bouwman verloren. Als diens vader, gespeeld door Herman Gilis, hem vraagt mee terug te gaan naar dé plek waar Simon is overleden, omdat hij de laatste momenten van zijn overleden zoon wil beleven en begrijpen, biedt Berk hevig weerstand. In zijn nachtmerries keert hij al steeds terug naar de verschrikkelijke gebeurtenis.
 
Bouwman helpt Berk om in zijn droom weer in actie te komen, om zichzelf te accepteren als een getrainde, goede soldaat die mag bestaan. Hij geeft Berk de opdracht om Simon los te laten en door te gaat. Op die manier zal Bouwman zelf misschien ook weer verder kunnen.
 
LEGER is een ingrijpende en indrukwekkende voorstelling over angst, over de ultieme vorm van leven, over oorlog en over eenzaamheid en niet meer in de wereld passen. Gijs Naber, bekend van Penoza, Aanmodderfakker, Homies en Jack bestelt een broertje, trekt je meteen het stuk in. Na een monoloog van ruim een halfuur stapt ook Herman Gilis, die in 1997 werd bekroond met de Louis d’Or voor zijn rol van Georges in Vrijdag bij theatergroep Stella, de zolderkamer van Berk binnen. Met de entree van Bouwman wordt het stuk naar het hoogtepunt voortgestuwd.