Musicalnieuws.nl

Lady Agatha, een humoristische geschiedenisles die je vol levensvreugde de zaal uitstuurt

Twintig toneelstukken, 66 detectiveromans, 4 non-fictiewerken, 6 romans en nog eens 150 korte verhalen. Tel daar 200 verfilmingen van en over haar werk bij op en je komt maar op één naam uit: Agatha Christie. De beroemde detective schrijfster van onder andere ‘Murder on the Orient Express’, ‘Death on the Nile’ en ‘The Mousetrap’. Loge10 vond het daarom tijd om een toneelstuk te brengen over de persoon achter de boeken. Lady Agatha ging onder veel belangstelling in première in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen.

We zien het volledige leven van Agatha Christie. Eerst de gezinssituatie waarin ze opgroeide, de dood van haar vader, het verhuizen naar Parijs en weer terug naar Londen, haar eerste man, haar wereldreis, haar dochter die geboren wordt en later haar tweede man. We zien hoe ze haar dromen achterna jaagt en haar avonturen verwerkt in de bekende misdaadromans. Agatha Christie luisterde naar haar vader toen hij zei: Ga nooit een avontuur uit de weg, nooit! Zoals je merkt, is het veel om in een toneelstuk van twee uur te proppen. Hierdoor ligt het tempo erg hoog, scènes duren soms maximaal één minuut en verspringen daarna weer een aantal jaar verder op Agatha’s tijdlijn. De snelle wissels van scènes zorgen ervoor dat alle andere acteurs wel een tiental rollen op zich nemen. Zo is de moeder van Agatha onder andere een irritante vrouw in de trein, een verpleegster en haar dochter. Allemaal personages die mogelijke inspiratiebronnen waren voor de verdachten in haar boeken.
 
Bij een sneltrein aan scènes moet het decor snel gewisseld worden. De acteurs doen dit zelf en zijn hier duidelijk geoefend in. We zien een stellage met twee verdiepingen staan die voor alles dient: een boot, een huis, een vliegtuig en een trein. Aan de zijkant op het podium zien we alle gebruikte attributen staan, zoals kledingrekken en tafels met stoelen. Het decor is in dit stuk vooral functioneel te noemen. Het vraagt enige verbeelding van het publiek om mee te gaan in het verhaal. Door de snelheid van opeenvolgende scènes is hier geen tijd voor om over na te denken. Als je niet weet wat je kunt verwachten zal je in het begin denken: waar kijk ik naar? Maar het interessante leven, samen met de gebrachte humor en levensvreugde zuigen je in het verhaal.
 
Veel lof voor Lynn van den Broeck, die een aanstekelijke enthousiaste vrouw speelt die haar ambities durfde waar te maken. Ze is perfect gecast voor de rol van Agatha Christie. Wat een vooruitstrevende, avontuurlijke en interessante vrouw was dat! Na afloop zit het publiek dan ook vol levensvreugde die Lynn goed weet over te brengen. Zij brengt samen met haar collega’s zeer veel gelach teweeg in de zaal. Sommige humor is slapstickachtig te noemen, maar het werkt. Wat een plezier moeten de acteurs hebben om dit stuk neer te zetten. Dirk van Vaerenbergh speelt een hilarische ‘moemoe’, maar zet ook een perfecte representatie neer van het hersenspinsel van Agatha dat we later zullen kennen als de detective Hercules Poirot.
 

Lady Agatha, een humoristische geschiedenisles die je vol levensvreugde de zaal uitstuurt.
 
Lady Agatha is nog te zien tot en met 9 juni 2024. Kaartjes via https://www.loge10.be/events/lady-agatha
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025