Musicalnieuws.nl

Laat de Meisjes met de Wijsjes het 5 mei concert afsluiten!

Vier meisjes in Delfts blauwe jurkjes spelen ganzenbord. Veel stereotyper Nederlands kan haast niet, en ja de klompen staan al klaar. Wordt dat niet flauw of populistisch? Het antwoord daarop is hartgrondig Nee! Want het is namelijk héél erg leuk, er wordt geweldig gezongen en het is echt heel erg grappig. Die meisjes zijn heerlijk fris, vrolijk, warm, leuk en bovenal barstensvol talent.

Arianne Abbestee, Simone Breukink, Tessa Jimmink en Fardoe Swaanswijk vormen sinds 2015 de Meisjes met de Wijsjes en zijn nu begonnen aan hun eerste echte theater tour.  De close harmony is loep zuiver, goed getimed en hoe goed ze technisch onderlegd zijn kun je zien in alle capriolen die ze uithalen terwijl ze toch geweldig blijven zingen. Springen, liggen, regenpakken aandoen of de mooiste Western aller tijden naspelen, de zang blijft krachtig en mooi.

De rode draad in de voorstelling langs het ganzenbord zijn grappen én teksten uit het hart die ingaan tegen het collectieve Nederlandse gemopper. Mooiste hierbij is de tekst van Fardoe die  een ode brengt de verrijking van het samenleven met anderen. Maar voor het al te zwaar kan worden belanden we in de uiterst hilarische quiz waar alle deelnemers voor zakken maar waarbij  de zaal dubbel ligt van het lachen.

Ze vleien en kijven, ze klimmen op de stoelen, schelden en verleiden, wat culmineert in de leukste scene van allemaal. Ik ga hem niet verklappen, maar echt:  zo sexy zag je een regenpak nog nooit.   Briljant.
Speciale aandacht voor de muzikale begeleiding: Hij speelt contrabas en u base, accordeon keyboard en piano, hij beatboxed en doet de ritmische begeleiding en mag zelfs twee zinnen zingen: Martijn Bos. Klasse! 

Als de meisjes de Amsterdamse grachten bezingen en het kippenvel op de armen staat weet je: deze supertalenten verdienen een groter podium. Die horen dit arrangement te zingen aan het eind van het 5 mei concert, en ook aan dat van het prinsengracht concert en overal waar zingen mensen samen kan binden. Want dat is misschien wel de mooiste kracht van dit programma. Het is grappig, over de top, goochelt met stereotypen en steekt er de draak mee. Het Wilhelmus wordt verbouwd en toch gaat er een meneer staan om mee te zingen, mannen in de zaal krijgen de schrik of de avond van hun leven, maar wanneer de hele zaal mee zingt met een echt prachtig vierstemmig arrangement van Zing Vecht Huil Bid Lach en Bewonder dan weet je: deze meisjes zijn op weg naar de grote podia, naar nog heel veel mooie premieres en ja: nodig ze uit op die momenten dat mensen verbondenheid zoeken. En het is knap en  dat is wat meezingt op weg naar huis. 

Onthoud Meisjes met de Wijsjes! We gaan nog veel van ze horen.

Door: Elise Kant

Producties Musical 2.0 - 2024/2025