Musicalnieuws.nl

La Cage Aux Folles: Waar je mag zijn wie je bent!

Wanneer de rode gordijnen van nachtclub 'La Cage Aux Folles' openen, waan je je onmiddellijk in een echte Franse nachtclub. De glitters en pluimen spatten van het podium en de dans is van hoog niveau.

Het publiek komt terecht in het verhaal van Albin en Georges. Georges baat 'La Cage Aux Folles' uit en heet het publiek hartelijk welkom. Met een humoristische kwinkslag kondigt hij de Cagelles aan en enkele danseressen glijden sierlijk over het podium. Aan strakke pakjes, korte jurkjes en hoge hakken geen gebrek.
Het is bijna niet te geloven dat achter de make-up en pruiken mannelijke acteurs verscholen gaan. Vol overtuiging brengen ze het openingsnummer en je vergeet op slag dat je in een theaterzaal in Antwerpen zit.

Niet enkel de dans, maar ook de zang is van hoog niveau. Koen Krucke vult de hele zaal met zijn stem en zet een prachtige en genuanceerde Albin neer. De rol van extravagante homo is hem op het lijf geschreven. Albin is de man van Georges, maar ook de grote ster van de club: Zaza. Elke avond vertolkt hij als travestiet de hoofdact van de show. Wanneer de zoon van Georges vertelt dat hij wil trouwen met de dochter van een heel conservatieve politicus, wordt duidelijk dat het niet altijd gemakkelijk is om te zijn wie je bent.
De tweede hoofdrol is weggelegd voor Koen Van Impe (die inviel voor Johny Voners). Op korte tijd zette hij het personage naar zijn hand en slaagde hij erin om de rol van Georges gestalte te geven. Het is altijd een plezier om Van Impe aan het werk te zien.

Het restaurant naast de nachtclub wordt uitgebaat door Jacqueline. Het over-the-top personage wordt vertolkt door Greet Rouffaer die verbaast met haar naturelle acteerwerk en lenigheid.
Elk personage brengt op zijn eigen manier humor in het verhaal. Hoewel de mopjes soms voorspelbaar zijn en niet altijd even verfijnd, zal je tijdens deze musical toch een aantal keer hardop moeten lachen. De travestieshow die zich afspeelt binnenin de musicalvoorstelling maakt het mogelijk dat de acteurs het publiek aanspreken als een echt publiek zonder uit hun rol te hoeven stappen. Regisseur Stany Crets maakt hier enkele keren slim gebruik van en kan zo veel humor en eigentijdse elementen toevoegen aan het verhaal.
Hoewel het verhaal al enkele decennia bestaat, maakt deze musical duidelijk dat het thema nog steeds brandend actueel is: zijn wie je bent, ongeacht geslacht of geaardheid.

Het is een spektakel vol glitter en glamour waarvan je van begin tot einde geniet, maar dat er toch in slaagt je aan het denken te zetten.

Door: Marjolein Schabregs

Producties Musical 2.0 - 2024/2025