Musicalnieuws.nl

Kunst en Kitsch brengt ode aan de verbeelding

Kunst en Kitsch beleefde zijn première op maandag 24 september in de Schouwburg Amstelveen en MusicalNieuws was erbij

Hoeveel fantasie kan een mens hebben?  En hoe flamboyant kan al wat net wel of net niet waar is worden aaneengesmeed tot een stuk met Shakesperiaanse hoeveelheden tekst en talloze verwijzingen naar geschiedenis en kunst en dan zo grappig zijn? De makers van Kunst en Kitsch hebben zich langs alle kronkels van associatief denken laten meeslepen en zowel de lach als precies goed gedoseerd enige reflectie door elkaar gemixed. En daarmee ontstaat iets  waar je de Engelse oorsprong nog in proeft op nieuwe wijze en met een hoog en heerlijk lach gehalte.  

Liz Snooijink en Raymone de Kuyper zijn de ideale vertolkers van de dames Lavina en Mieke die elkaar meesleuren in hun ieder op eigen wijze dolen door de boze buitenwereld. Wat een wereld actrices, wat een feest om naar te kijken. Van de perfecte dictie tot het geweldige acteren van de kleinste gebaar tot het totaal over top los gaan, het is allemaal af en lekker. Om in weg te zakken en na 2,5 uur verfrist weer boven te komen. 

Heel leuk zijn de details van Hansje Brinker tot de Apenrots, ons ministerie van Buitenalndse Zaken. Met herkenbaarheid als gevolg op verschillende momenten door verschillende mensen. Een uit het hart gegrepen pleidooi tegen lelijkheid,  vol drank, drama, overdrijving en onderkoeling,het komt allemaal langs, en het is allemaal leuk. En wie de geschiedenis na aan het hart ligt kan niet anders dan concluderen dat dit wellicht de manier is om wie niet van geschiedenis houdt hier hele nieuw manieren kan vinden. Ook al vallen sommige daarvan in de categorie: don't try this at home.

Het decor is slim en doordacht en briljant waar het gaat om het kamertje van Mieke. Voeg daar onvervaste comedy aan toe en het is feest in de zaal. Zelfs de dingen die je van mijlenver ziet aankomen doen schateren, en dat weet je dat het goed zit.

Kortom, een hartverwarmende ontvangst voor een intelligente komedie door 2 top actrices. bijgestaan door Arie Cupé en Liza van Zeijderveld én een aantal vrijwillige toeristen.
Een heel heerlijk theaterseizoen lang te zien, deze remedie tegen herfstdepressies en winterblues!

Door Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag van het slotapplaus
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025