Musicalnieuws.nl

KotéKoer dompelt het publiek van Big Fish onder in een heerlijke sprookjeswereld

Big Fish neemt je mee in de fantastische wereld van Edward Bloom: een wereld vol heksen en reuzen, een wereld met rondtrekkende circussen en gevuld met liefde, een wereld waarin hij zelf steeds de held van het verhaal is. Zijn zoon Will vindt al die verhalen maar niks. Als kleine jongen had hij het al meer voor feitelijkheden: het ontstaan van het heelal, de oude Grieken, … Dat is pas interessant!

Het lukt Will niet om door de dromerige verhalen van zijn vader heen te kijken en de echte Edward te zien. Nu zijn vader oud en ziek wordt en hij zelf op het punt staat om vader te worden, wil hij uitzoeken wat echt is en wat niet. Schuilt er dan toch een grond van waarheid in al die avonturen van zijn vader?

Alleen al het creatieve team achter deze productie verdient meer dan één staande ovatie. Er werd bewust voor gekozen om het verhaal te brengen in een intieme setting: een kleine zaal zonder verhoogd podium. Een geslaagd opzet, dat de heerlijke sprookjeswereld nog dichter bij het publiek brengt. Het eenvoudige, maar slimme decor bestond uit gekleurde gordijnen die eerst dienst deden als boomstammen om vervolgens onhoog gehesen en vervangen te worden door de gordijnen van een ziekenhuiskamer of een circustent. Zo veranderde met een kleine ingreep en de toevoeging van het juiste licht meteen de hele setting. Toch was de sfeer op het podium vooral te danken aan de prachtige kostuums. De fantasiefiguren waren helemaal af en deden je geloven dat je naar een echt circus of een heuse gevaarlijke heks zat te kijken. De kledij was zo ontworpen dat de mantels, rokjes van tule en polkadots zowel het verhaal als de choreografie aan kracht deden toenemen. Ook de tekst van dit stuk zat goed in elkaar: er was fijne humor in verweven en je vergat bij momenten echt dat je naar de vertaling van een Amerikaans verhaal zat te kijken. Op de plaatsnamen en het gebruik van de Dollar na, voelde de tekst heel authentiek aan.

KotéKoer toont met deze productie echt de meerwaarde van een live orkest aan. De muziek was prachtig en kwam tot helemaal achterin de zaal volledig tot zijn recht. Samen met de cast, die bestond uit stuk voor stuk hele goeie zangers, maakte het orkest deze musical helemaal af.

Big Fish brengt een ontroerend maar prachtig verhaal over de strijd tussen werkelijkheid en fantasie. Deze geslaagde uitvoering doet ons zo wegdromen dat we er nu echt wel van overtuigd zijn dat die twee werelden niet altijd strikt gescheiden hoeven te blijven.

Dooir Marjolein Schabregs
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025