Musicalnieuws.nl

Koninklijke onderscheiding producent Fred Boot bij 8-jarig jubileum

Op 10 oktober 2010, speelde Soldaat van Oranje - De Musical de eerste try out, de allereerste voorstelling. Vandaag, exact acht jaar later, is producent Fred Boot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij kreeg de koninklijke onderscheiding na afloop van de jubileumvoorstelling uit handen van de burgemeester van Katwijk, Cornelis Visser. "Door de musical Soldaat van Oranje en de bijbehorende educatieve activiteiten heeft u een belangrijke bijdrage geleverd op het terrein van theater en musical, aan het gedenken en herdenken van de Tweede Wereldoorlog en aan de bewustwording van met name jongeren op de thema’s opofferingsgezindheid, eergevoel, trouw en loyaliteit. Hiermee heeft u een opvallende prestatie geleverd die voor de samenleving een bijzondere waarde heeft", aldus burgemeester Visser.
 
Doorvertellen aan nieuwe generaties
Boot wil het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in leven houden en dit via de voorstelling door vertellen aan de verschillende generaties. Onder de inmiddels 2,7 miljoen bezoekers waren veel families met ouders, grootouders en/of (klein)kinderen die in gesprek raakten over hun persoonlijke familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor worden naast het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema vooral ook de eigen familieherinneringen van generatie op generatie doorverteld.
 
Ook heeft hij zich vanaf het begin ingespannen om een educatieve component toe te voegen aan de musical als initiatiefnemer van de Stichting Educatieve Theaterprojecten* en door de speciale tentoonstelling “Kun jij kiezen in oorlogstijd” in de TheaterHangaar. Hierdoor worden leerlingen gestimuleerd in gesprek te gaan over oorlog, vrijheid en het maken van keuzes en wordt het historisch verhaal geplaatst in de hedendaagse context en actualiteit.
 
Vanmiddag deelden bezoekers via ouderenorganisatie Vier het Leven en middelbare scholieren middels het educatieproject van Soldaat van Oranje - De Musical (i.s.m. Stichting Educatieve Theaterprojecten) de theaterzaal. Producent Fred Boot ging deze middag samen met mevrouw Le Burer uit Den Haag, mevrouw Verweij-Bol uit Vroomshoop en de scholieren Julia Laurens (Hofstad Lyceum, Den Haag) en Merel Faneyte (OSG Erasmus, Almelo) in gesprek over de geschiedenis en (persoonlijke) verhalen van Tweede Wereldoorlog en samen zagen zij de voorstelling.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025