Musicalnieuws.nl

Koning van Katoren is het nieuwe geslaagde avontuur door NJMT en Theater Terra

Na de succesvolle voorstellingen Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter en Peter Pan speelt het Nationaal Jeugd Musical Theater opnieuw een avontuurlijke musical: Koning van Katoren, naar het beroemde boek van Jan Terlouw. Met deze productie biedt het Nationaal Jeugd Musical Theater opnieuw een landelijk podium aan talentvolle kinderen en jongeren. Koning van Katoren is ging op zaterdag 11 januari in premiere in het Zaantheater in Zaandam.

Het land Katoren heeft al 17 jaar geen koning meer. Sinds de vorige koning overleed wordt het land bestuurd door zes zure ministers, die niets doen om een nieuwe koning te vinden. Dan verschijnt de jonge Stach. Hij wil graag de nieuwe koning worden, maar de ministers verzinnen dat hij zich moet bewijzen met een aantal onmogelijke opdrachten. Stach zet alles op alles om Koning van Katoren te worden en het land weer gelukkig te maken.

Merijn Oerlemans mag voor het tweede jaar deel uitmaken van de NJMT- familie. Dit maal in de hoofdrol van Stach. Hij brengt deze rol met een hoop liefde en passie voor het stuk. Zijn innemende manier van spelen neemt je als kijker mee in zijn avontuur. Hij word bijgestaan door Dick Feld als oom Gervaas. Zijn fijne praatstem helpt hem goed in het nuchtere karakter en het samenspel tussen de beide heren is heerlijk om naar te kijken. Deze twee heren worden bijgestaan door super getalenteerde jongeren die afwisselend met een andere groep de overige rollen en het ensemble mogen invullen. Stach’s liefdesinteresse Kim wordt gespeeld door Saray Koel. Haar spel is vol enthousiasme en haar zangstem is mooi en helder.

De ministers van Katoren worden gespeeld door Phebe Meulenbroek, Linde Ammerlaan, Jason Murset, Dicky van Warmerdam & Koen Wijnveen. Deze vijf multi-talenten hebben na hun rol als minister allen ook een dubbelrol. Vooral Phebe Meulenbroek weet het publiek duidelijk te maken in bezit te zijn van haar talenten. Zingend en met gebarentaal een nummer kunnen vertolken is zeker iets memorabels. Als de mevrouw Zuiver weet ze te overtuigen in haar spel. De statige en serieuze blik blijft de gehele voorstelling lang zichtbaar, over focus en inlevingsvermogen gesproken. Koen Wijnveen als minister Broeder heeft de lachers op de hand. Zijn komische timing is van zeek hoog niveau, maar ook in zijn spel met de andere blijft hij opvallen met zijn mimiek en inleving. Het ensemble is erg sterk. De samenzang is bijna perfect te noemen en is niet van professioneel te onderscheiden. De jonge spelers doen niet onder bij de ‘oudere’. Allen spelen met volle overtuiging en met enorme enthousiasme. 

De musical Koning van Katoren is geschreven door Dick Feld, met muziek van Fons Merkies en Floris Verbeij en de regie van Rogier van de Weerd.  Het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw is een van de grootste klassiekers uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Het avontuurlijke verhaal werd al eerder bewerkt tot een bioscoopfilm en een musical, maar nog nooit eerder kreeg een grote groep kinderen de kans om deze voorstelling te spelen op professioneel niveau. Deze nieuwe en prachtige versie is nog tot mei 2020 te zien in verschillende theaters in heel Nederland. Kijk HIER voor speellijst en kaarten

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025