Musicalnieuws.nl

Koning Arthur van Theater Terra: een visueel plaatje

Dat Theater Terra heerlijke familiemusicals produceert is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden – Ali Baba en de 40 rovers, Koning van Kantoren, etc: allemaal prachtige voorstellingen. Dit seizoen brengt Terra de avontuurlijke musical Koning Arthur naar de Nederlandse theaters. Het verhaal van Koning Arthur is natuurlijk alom bekend, maar Theater Terra weet er een leuke draai aan te geven.

Het geheel draait om Arthur, die eigenlijk per ongeluk een betoverd zwaard uit een rots trekt. Dat hij als gevolg daarvan koning van Engeland wordt is voor hem ook een grote verrassing. Niet iedereen is blij met Arthur’s troonbestijging; zwarte magiër Morgan wil graag zelf op de troon zitten en betovert zowel de raadgevende tovenaar Merlijn als Arthur’s broer. En dus moet Arthur op zoek naar een witte magiër die Morgan kan verslaan. Dit blijkt een zware queeste te zijn, en Arthur kan de hulp van bekende namen als Guinnivere en Lancelot dan ook goed gebruiken. Het geheel vormt een spannend avontuur, wat zeker voor de allerkleinsten misschien iets te eng kan zijn. Het verhaal is dan misschien niet baanbrekend, maar de invulling van de personages is wel erg leuk: Arthur is eigenlijk een beetje een watje zonder speciale talenten, Guinnivere wil juist de wereld ontdekken en op avontuur gaan en Lancelot is een echte ijdeltuit.

Dat deze rollen zo zijn geschreven werkt in het voordeel van de acteurs; Jason de Ridder is charmant als de af en toe wat onbeholpen Arthur en Maud Schoonen levert een fijn debuut af als de eigenzinnige Guinnivere. Uitblinkers zijn echter Dennis Willekens, die meerdere rollen op zich mag nemen en dat met verve doet, en Job Bovenlander, wiens voornaamste rol die van Lancelot is. Beide krijgen meerdere malen de lachers op hun hand en stijgen vocaal boven de rest uit. Zeker dat laatste is een prestatie. De muziek (geschreven door Fons Merkies en Floris Verbeij) is niet het sterkste punt van de productie. Het is bewonderenswaardig dat het oprecht klinkt als middeleeuwse muziek (met een leuke folkse twist) maar het valt bijna niet de bezingen voor de cast. De vocale partijen lijken tegendraads en maken rare octaafsprongen, wat het luisterplezier voor de gemiddelde theaterbezoeker toch echt beperkt. Erg knap is vooral hoe Babbe Groenhagen zich door Morgan’s grote solo heenslaat.

Dit alles neemt niet weg dat de productie verder goed in elkaar zit. Het decor doet wat het doen moet en het kostuumontwerp is erg leuk (en praktisch). Ook de poppen die met regelmaat gebruikt worden zijn mooi gemaakt en worden goed bestuurd door de cast. De manier waarop het paard wordt gevormd is inventief, niet alleen een pop wordt hierbij betrokken maar ook het decor en de acteurs zelf. Dit alles ontsprong aan de geest van Joris van Veldhoven, die daar zeker erkenning voor verdient.

Koning Arthur is een leuke voorstelling voor (jonge) kinderen. Voor de ouders is het wellicht wat minder interessant, maar de nodige humor maakt veel goed. De cast levert een uitstekende prestatie en de productie steekt prima in elkaar. We zijn het inmiddels gewend dat Theater Terra veel leuks produceert, en Koning Arthur mag zich in dat rijtje scharen.

Door Lina Knol