Musicalnieuws.nl

Klokkenluider van de Notre Dame swingt in het Zonnehuis

Op vrijdag 4 december ging in het Zonnehuis Theater in Amsterdam de familievoorstelling De klokkenluider van de Notre Dame door Opus One in première.

Het beroemde boek De klokkenluider van de Notre Dame (Frans:Notre-Dame de Paris) van Victor Hugo werd in 1831 voor het eerst gepubliceerd en is sindsdien op verschillende manier verfilmd. De meest bekende versie is die van Disney uit 1996, maar deze versie wijkt hier en daar af van de originele versie uit het boek. De musical versie van Opus One is het boek meer trouw.
 
Het verhaal speelt zich bijna volledig af in en om de beroemde kathedraal in Parijs: de Notre-Dame. Het verhaal gaat over de onbeantwoorde liefde van de klokkenluider Quasimodo voor de beeldschone zigeunerin Esmeralda. Niet alleen Quasimodo (gespeeld door Rowan Smit) ziet de schoonheid van Esmeralda (Lianne Artz), maar ook aartsdiaken Frollo (Fred Butter), zijn neef Gringoire (Max van Waard en kapitein Phoebus (Max Sijben) vallen voor de prachtig dansende zigeurin.
 
Aartsdiaken Frollo heeft veel macht en zodra hij ontdekt dat zijn liefde door Esmeralda niet wordt beantwoord, wil hij haar ten dood veroordelen. De gebochelde Quasimodo zal uit zijn beschermende Notre Dame moeten komen om Esmeralda te redden en merkt dan dat niet alle mensen even vriendelijk zijn.
 
Het accent in deze versie van Opus One ligt op de dans en deze is dan ook echt prachtig. De groepsdansen zijn indrukwekkend en het bijpassende lichtplan is niet alleen heel origineel, maar ook werkelijk een streling voor het oog. Naast de groepsdansen zijn de dansen door Rowan Smit en Lianne Artz ook van hoge kwaliteit. Complimenten niet alleen aan de dansers, maar ook aan de choreografen.
 
Natuurlijk is een musical geen musical zonder zang en daarin is routinier Fred Butter uiteraard in zijn element, maar ook de zang van onder andere Monique Linders in haar rol van Clopine is prima in orde. Monique valt niet alleen op met haar zang, maar ook met haar dans.
 
Zonder iemand te kort te doen noemen wij ook Odette Koster als Fleur de Lys, Shanna Slaap als Frigidaire, Kiki Gerritsen als Francoise, Manouk Steendam als Marie Claude, Darius Tehrani als Gaillaume en tenslotte Davy van der Lubbe als Rechter. Zij allen speelden niet alleen in hun rollen, maar ook in de dansnummers hadden zij een belangrijk aandeel.
 
OpusOne heeft ervoor gekozen om zich met deze versie wat meer te richten op het thema pesten, waardoor deze voorstelling zich uitstekend leent voor een educatief traject. Basisscholen kunnen zich aanmelden om met hun leerlingen de voorstelling te bezoeken. Naast een bezoek aan de voorstelling krijgen zij dan een educatiepakket aangeboden waarin met name het omgaan met pesten en buitensluiten van anderen centraal staat.
 
Deze familievoorstelling is in de kerstvakantie te zien in het Zonnehuis in Amsterdam en gaat daarna toeren door het land.