Musicalnieuws.nl

Keuzes staan centraal in Our House van Oberon Theaterproducties

Ieder mens maakt ze. Elke dag, elk uur, zelfs elke minuut. Over sommige hoef je niet na te denken, andere kosten wat meer tijd en inschattingsvermogen. Sommige pakken goed uit en blijken de juiste te zijn. Andere zijn wat minder geslaagd.

Keuzes. Soms maak je in een split second een keuze. En doe je dat op basis van je gevoel, om erbij te horen, of indruk te maken, of onder invloed van iets of iemand. In de musical Our House doet Joe Casey iets om indruk te maken op zijn vriendinnetje Sarah. Het dwingt hem tot het maken van een keuze. Een intrigerend verhaal, vooral als dat wordt gespeeld door jongeren van nagenoeg dezelfde leeftijd.

Oberon Theaterproducties uit Alkmaar, die zich richt op het maken van theater met jongeren van 9 tot en met 21 jaar, maakt wel vaker bijzondere keuzes. Zo speelde de musicalgroep 14-21 vorig jaar nog de Sondheim musical Sweeney Todd en staat volgend jaar Rent op het programma. Ook Our House is een bijzondere keuze: de musical is in Nederland niet echt bekend en ook nog niet vaak in het theater gebracht.

Toch zitten er veel elementen in deze musical die het de moeite waard maken. Allereerst natuurlijk het verhaal, waarin iedereen zich wel zal kunnen herkennen. Immers: iedereen heeft wel eens geprobeerd indruk te maken op een jongen of meisje waar hij/zij een oogje op had. Dan is er ook de muziek bestaande uit hits van de Britse popband Madness, die eind jaren ‘70/begin jaren ’80 niet weg te slaan waren uit de hitparade.
Ze kwamen allemaal langs: Baggy Trousers, Embarassment, My Girl en natuurlijk Our House zelf. Uitgevoerd door een zevenkoppige live band en jongeren die nog niet geboren waren toen Madness de ladders van de Top 40 besteeg.

Eerder in het jaar zag MusicalNieuws al een doorloop van Our House. Afgelopen vrijdag, 7 april, waren we aanwezig bij de première van de show in het TAQA Theater De Vest in Alkmaar. We zagen een cast die zich vol overgave stortte in het verhaal van Our House. Met vaart werd het verhaal verteld van Joe, die op zijn zestiende verjaardag zijn vriendinnetje Sarah meeneemt naar een huis in aanbouw om goed zicht te hebben op zijn straat en het huis waarin hij woont. Ze worden betrapt door de politie en dan kan Joe twee dingen doen: weglopen of blijven staan. In de musical maakt hij dus beide keuzes en zien we de consequenties die dat met zich meebrengt. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de mensen om hem heen.

Bart van Heerwaarden speelt de rol van Joe Casey, Romy Valter de rol van Sarah. Beiden brengen het er goed van af, al was er tijdens de première (door technisch malheur) maar één akte om dat echt goed te kunnen laten horen. Een dag later was dat probleem (zo hebben wij ons laten vertellen) gelukkig opgelost. Complimenten ook voor de rest van de cast die zich vrijdag niet uit het veld liet slaan en gewoon deed waar ze al die maanden naar hebben toegewerkt.

De muziek van Madness klonk alsof de nummers vorige week nog in de hitparade stonden, er werd vol overgave gedanst en het plezier was van de gezichten leesbaar. “It Must Be Love”, een duet tussen Joe en Sarah, was wellicht het hoogtepunt van de avond.
De spelers van de musicalgroep 14-21 kunnen nog even nagenieten van Our House en zullen zich daarna storten op het avontuur dat Rent heet. De musicalgroep 9-14 van Oberon Theaterproducties maakt zich in de tussentijd op voor Anne Jr., die op 10 en 11 juni in hetzelfde theater in Alkmaar is te zien.

Voor fotoalbum kijk HIER

Producties Musical 2.0 - 2024/2025