Musicalnieuws.nl

Kerstbootcamp Wonderland van NJMT boordevol plezier en liefde voor het vak‏

‘Soms wou ik dat jullie nooit geboren waren’, zegt hoofdrolspeelster Alice tegen haar kinderen aan het begin van de voorstelling. Als een ouder zoiets zegt moet zij gecorrigeerd en tot de orde gebracht worden. En dat gebeurt natuurlijk in de Kerstbootcamp van NJMT: Wonderland. In de week van 20 tot en met 24 december was dit de laatste theaterbootcamp van 2015, die eindigde met een geslaagde voorstelling voor publiek op kerstavond in Theater De Meerse in Hoofddorp.

In Wonderland is Alice (gespeeld door Romee Niekus) een 42-jarige redactrice van een roddelblad en moeder van vier dochters (Zoë van der Velde, Bente Kruger, Tamar Smalbrugge en Claire Hennekens) . Na de dood van haar man, precies één jaar geleden, moet zij noodgedwongen verhuizen van een groot landhuis op het platteland naar een flat in de grote stad. Door haar drukke werk heeft zij te weinig tijd over voor haar kinderen, die voornamelijk opgevangen worden door au pair Rose (Linda van Beest). Op Kerstavond barst de bom als de kinderen weinig zin blijken te hebben in het kerstdiner. Boos besluit Alice naar de redactie te gaan om een stuk af te maken, maar per ongeluk neemt zij de verkeerde lift en komt na een duizelingwekkend ritje, samen met het Witte Konijn (Job Hennekens) terecht in Wonderland.
 
Daar treft zij een groepje kinderdieren (Tzippy de Wolff, Zola Schenker, Glascha Lagrand, Imani Kadijk, Iris Blok en Jasmijn Verhorst), die haar doorverwijzen naar de Rups ( Justin Kuijper). Die vraagt haar wie Alice nou eigenlijk is en dwingt haar zo om na te denken over haar leven. ‘Datgeen wat je omringt is datgeen wat je mist’, zingt hij haar toe. Dan is het tijd voor een ontmoeting met de Kolderkat (David Burgoon) die Alice adviseert om zich helemaal te laten gaan. Alice heeft geen tijd voor al die adviezen en wil het liefst zo snel mogelijk naar huis, maar de kinderdieren vragen haar om eerst het “larieloeder” te doden. Het “larieloeder” blijkt van de Zwarte Koningin (Naima Bayo) van het naburige Spiegelglasland te zijn, die met de hulp van de Maartse Haas (Mats van der Hulst) uit is op de heerschappij van Wonderland.
 
Ridder Jack (Tim Maier) en zijn vier collega’s (Kjell van Gijlswijk, Micah John, Mauro Rol en Joris Smits) komen Alice te hulp. Hun lied “Eén Nacht” leidt tot grote hilariteit. Eerst gaan ze samen verder naar het hof van de Rode Koningin (Ivana Gonçalves Da Costa) van Wonderland om haar te waarschuwen. Daar horen zij dat de Zwarte Koningin ondertussen de kinderen van Alice heeft ontvoerd en meegenomen naar Spiegelglasland. Samen met de ridders, de kinderdieren, de Rups, de Kolderkat en het Witte Konijn gaat Alice naar Spiegelglasland om haar kinderen te zoeken, het “larieloeder” te doden en de Zwarte Koningin te weerhouden van haar plannen om Wonderland in te nemen.
 
Gedurende vier dagen is er weer hard gewerkt door 35 spelers en alle ondersteunende stafleden. Dat harde werk vertaalt zich in een hele onderhoudende voorstelling boordevol plezier, zowel bij de spelers als bij het publiek. Het décor is vrij simpel gehouden maar door de goede belichting en prachtige kostuums (waarin een stukje historie van het NJMT is terug te zien) wordt een “Wonderland-waardige” sfeer gecreëerd. Vrolijke liedjes, zowel de solo’s als de ensemble nummers completeren het geheel.
 
Niet alles wordt even toonvast gezongen, het kleine konijn raakt even van slag na een niet geplande niesbui, maar dat mag de pret niet drukken en onderstreept juist de bedoeling van deze bootcamps: jonge spelers de gelegenheid bieden om in een veilige omgeving ervaring op te doen en samen een theatervoorstelling te maken. Een knappe prestatie als je je beseft dat sommige spelers die ervaring nog niet eerder hebben opgedaan. Op die manier zorgt het NJMT ervoor dat de liefde voor het theatervak (die sommige professionele acteurs zeggen soms te missen) in leven wordt gehouden en overgedragen aan een nieuwe lichting spelers.
 
Overige rollen in deze kerstbootcamp waren er voor Esmee Baerts, Michelle Krabbé, Robine Schoonderwoerd, Dieuwertje Franssen, Josie Feliz Haverkamp, Maamke Malmberg, Jasmijn Krabbé, Sofie den Boer, Tess van de Kamp, Merline Kramer, Thara Marhoum en Yentl Fictorie. Wonderland werd geregisseerd door Menno Leemhuis en Elise Berends.
 
2016 belooft weer een prachtig en druk jaar te worden voor NJMT met onder meer “Kenau”, “Honderd en één Dalmatiërs” en de tour van “Peter Pan: Het échte Verhaal”.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025