Musicalnieuws.nl

Kans op sneeuw: avontuurlijke kerstvoorstelling met code rood

In “De Loop der Dingen” zagen we al eens een stevige regenbui op het podium van het Hofpleintheater: dit keer zijn het opnieuw de weergoden die getart worden in Kans op sneeuw! Een voorstelling waarvoor code rood is afgegeven voor de eerste vier rijen in de zaal. MusicalNieuws wilde weten hoe serieus deze waarschuwing was en kwam besneeuwd thuis.

In “Kans op sneeuw!” zijn de winters langer en kouder dan ooit, mede door klimaatveranderingen, en dat begint de inwoners van het stadje Dwingeland zeer te storen. Als de burgemeester de inwoners vraagt of zij ‘Meer of minder [winter]’ willen dan is het antwoord duidelijk. ‘Dan gaan we dat regelen!’ is vervolgens de reactie van de burgemeester, al weet deze geen antwoord te geven op de vraag hoe dat dan zou moeten.
 
Er wordt een officiële delegatie van hoogwaardigheidsbekleders geformeerd om te onderhandelen met Meneer de Winter. Werd in eerste instantie nog geluisterd naar de “gewone burgers”, in de officiële delegatie is voor hen geen plaats: de hoogwaardigheidsbekleders kunnen dat varkentje zelf wel wassen. Lenn en Jerry, twee “gewone” kinderen, vertrouwen het niet en volgen de delegatie heimelijk.
 
De tocht naar Meneer de Winter is lang en koud en voert de delegatie en de kinderen langs een bos. Daar verliezen Lenn en Jerry de delegatie uit het oog maar met de hulp van pratende bomen weten ze hen weer terug te vinden. Als de delegatie merkt dat de kinderen hen zijn gevolgd zijn ze daar niet blij mee, totdat blijkt dat zij als enigen zich goed hebben voorbereid op de omstandigheden en brood, warme chocolademelk en slaapzakken hebben meegenomen. Dankbaar maakt de delegatie daarvan gebruik waarna krijspegels de boel in het honderd gooien en de kinderen bevriezen.
 
Uiteindelijk weten delegatie en bevroren kinderen het kantoor van Meneer de Winter te bereiken dat echter gesloten is in verband met de feestdagen. Toch weten ze de medewerkers van Loket A en Balie B na lang wachten zo ver te krijgen dat ze toegang krijgen tot Meneer de Winter en kan het ijzige eindspel worden ingezet. Uiteindelijk blijkt Meneer de Winter zo slecht nog niet en valt er met een beetje passen en meten en een andere kijk op zaken toch wel te leven – en te genieten – van dit jaargetijde, ook in Dwingeland.
 
“Kans op sneeuw!” (onder regie van Leander Breen en Gerbrand Bos) is gebaseerd op het stuk “The Gift of Winter” van de Amerikaan Michael Slade, vertaald door Dennis van Galen. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1990/1991 maar de verwijzing naar “meer of minder” maken het stuk actueel en geeft het stuk een diepere laag.
 
De jongere kijkers (de voorstelling is geschikt vanaf 6 jaar) raken echter vooral geboeid door de avontuurlijke tocht van de delegatie en de kinderen via het bos naar Meneer de Winter en de spectaculaire eindscène, waarbij het Hofplein lukt om een echte sneeuwstorm na te bootsen.
 
MusicalNieuws zag cast B die met goed spel een uitstekende indruk achterlaat. Geholpen door het décor (Bartel Meyburg) dat er in eerste instantie niet spectaculair uitziet, maar eenmaal helemaal ontvouwd er prachtig uitziet, mooie kostuums (ontwerp Dorine van IJsseldijk) en indrukwekkende special effects weten de spelers zelfs het jongste publiek van begin tot eind te boeien.
 
Met “Kans op sneeuw!” voegt Hofplein Rotterdam weer een mooie voorstelling toe aan het lijstje. Mooi en ook weer verrassend qua keuze, zoals we van Hofplein Rotterdam zijn gewend. Alleen de sneeuwstorm aan het eind van de voorstelling is al de moeite waarde om met eigen ogen te zien, al valt er veel meer te zien en te horen in deze kerstvoorstelling van het seizoen 2017/2018.
 
“Kans op sneeuw! Is nog tot en met 14 januari te zien in het Hofpleintheater in Rotterdam. Meer informatie, ook over de kaartverkoop kun je vinden op https://hofpleintheater.nl/agenda/kans-op-sneeuw/
 
Kijk HIER voor onze fotoreportage en slotapplaus van Cast B. Wil je meer zien van “Kans op sneeuw!”? Een uitgebreide fotoreportage is inmiddels te vinden op onze Facebook pagina, maar wij raden je aan code rood te trotseren en “Kans op Sneeuw!” met eigen ogen te zien.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025