Musicalnieuws.nl

June Foster grijpt naar de keel

Het was vrijdagavond een extra spannende avant-premiere voor de cast en crew van June Foster, de nieuwe musical van The Singing Factory. Niet enkel werd de voorstelling voor de eerste keer opgevoerd, er kwam ook wel een heel speciaal publiek kijken...

June Foster vertelt het verhaal van de 16-jarige June en haar twee broers Alex en Noah. De kinderen verloren op jonge leeftijd hun moeder en ook met hun vader gaat het niet al te best. Ze worden uit huis geplaatst en moeten dan ook nog eens verhuizen naar de andere kant van de stad, waar ze niemand kennen. The Singing Factory werkte voor de gelegenheid samen met Pleegzorg Vlaanderen. Speciaal voor de avant-premiere werd de zaal gevuld met pleegouders en hun pleegkinderen.

Hoewel in deze musical moeilijke thema's worden aangesneden, voelt hij toch aan als een echte feelgoodmusical. De nummers zijn catchy en worden begeleid door een mooie choreografie en knallende liveband. De musical bevat de nodige portie liefde en zelfs enkele liefdesduetten. De stemmen van Anne-Sophie Metselaar (huidhoudster Sophia) en Brieuc van Kersschaever (maatschappelijk werker William) blenden heel mooi samen. Toch zijn het vooral de jongeren die van het podium spatten. De hoofdrolspelers werden ontzettend goed uitgekozen. Zowel Kato Faure (June) als Zion Luts (Noah) hebben enorm zangtalent. Titus Schroyen zorgt als Alex voor de komische noot. Hij weet dit op een heel schattige en innemende manier te doen en laat je meermaals luidop lachen. Het ensemble maakt deze musical tot een feestje.

Een feestje, met een boodschap. Want dat is toch waar deze musical om gaat. In Vlaanderen wachten vandaag nog bijna 1000 kinderen op een pleeggezin en dat is ontzettend veel. Met de musical willen Pleegzorg Vlaanderen en The Singing Factory deze problematiek onder de aandacht brengen. Het kan een aanzet zijn tot het vinden van nieuwe pleegouders maar het is ook heel herkenbaar voor de pleegkinderen en -ouders zelf. Dat deze musical voor het eerst wordt opgevoerd voor een zaal vol mensen waarbij het thema hen zo na aan het hart ligt, maakt de voorstelling extra aangrijpend. Op meerdere momenten bezorgt de cast je koude rillingen en tranen in de ogen.

Dat de makers van June Foster er in slagen om zo'n moeilijk thema bespreekbaar te maken en daarbij ook het thema homoseksualiteit aan te raken zonder met het belerende vingertje te wijzen, is heel bewonderenswaardig. The Singing Factory maakt samen met kinderkoor Melodia een harde en eerlijke musical over pleegzorg die enorm aangrijpt maar je toch vooral vrolijk stemt.

Door Marjolein Schabregs

Producties Musical 2.0 - 2024/2025