Musicalnieuws.nl

Joseph van MV Zwaag: een voorstelling waar je vrolijk van wordt

Er zijn van die musicals waar je vrolijk van wordt. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is zo’n musical. Het was de eerste musical van het befaamde duo Andrew Lloyd Webber en Tim Rice die voor publiek werd gespeeld. Begonnen in 1968 als een 15 minuten durende opvoering op de Colet Court School in Londen groeide de musical langzamerhand uit tot de productie die het nu is, en die in die vorm in 2008 – 2010 in Nederland te zien was met Freek Bartels in de hoofdrol. Musicalvereniging Zwaag waagde zich, na Aida vorig jaar opgevoerd te hebben, afgelopen weekend en met een paar laatste voorstellingen in dit laatste weekend van januari 2016 aan deze productie. Hun voorstelling kon alleen maar bevestigen wat we al schreven: we werden er, zondagmiddag 24 januari, vrolijk van!

Musicalvereniging Zwaag, voortgekomen uit de Zwaagse Operettevereniging, bestaat dit jaar 50 jaar en omschrijft zichzelf als een ‘dorpsvereniging’ met een regionale uitstraling. Dat dorpse karakter is bijvoorbeeld terug te zien in de locatie waar Joseph werd opgevoerd: het podium van de grote zaal van Partycentrum De Witte Valk in hartje Zwaag. Woekeren qua ruimte, zowel op het podium als daarachter, maar ook qua aantallen zitplaatsen. Het doet echter niets af aan wat er op het toneel te zien is en zorgt ervoor dat men inventief gebruik maakt van de mogelijkheden die er wel zijn.
 
Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat vertelt het verhaal van Jacob en zijn 12 zoons (Jacob & Co). Jacobs favoriete zoon is Jozef die hij onbewust voortrekt boven de rest. Dat leidt tot jaloezie bij zijn broers. Als Jozef een prachtig gekleurde jas van zijn vader krijgt is de maat vol en besluiten zijn broers hem te dumpen en te verkopen aan slavenhandelaars. Jozef komt terecht bij vastgoedman Potifar bij wie hij carrière maakt. Door een affaire met de vrouw van zijn baas belandt Jozef uiteindelijk in de gevangenis. Zijn gave om dromen te duiden redt hem echter en hij komt terecht aan het hof van de Farao. Samen met de Farao sleept hij Egypte door zeven moeilijke jaren heen. Ook Jacob en zijn zoons hebben het in die jaren moeilijk, en dat brengt hen naar Egypte waar ze uiteindelijk worden herenigd met de doodgewaande Jozef.
 
Voor deze voorstelling is gebruik gemaakt van een nieuwe Nederlandse vertaling, van de hand van (regisseur) Peter Groenendijk en zijn broer Martijn. Het is een vertaling die is gemaakt voordat Martine Bijl zich stortte op de vertaling voor de productie van Stage Entertainment. Deze nieuwe vertaling, die dichter bij de oorspronkelijke Engelse tekst is gebleven, is inmiddels goedgekeurd door de Really Useful Group (licentiehouders) en tekstschrijver Tim Rice.
 
Woekeren met de ruimte dus, zeker met 32 spelers en 9 kinderen op het toneel, maar er is eigenlijk geen moment in de voorstelling dat het toneel zo vol wordt dat men zich niet meer kan bewegen. Het podium is uitgebreid met een trap over de hele lengte, voor het podium, waar ook gespeeld wordt. Kinderen en vertellers (er zijn er drie in plaats van één) staan noodgedwongen wel geregeld aan de zijkanten van het podium. Décor en belichting zijn uitstekend verzorgd evenals de kostuums, met name natuurlijk de jas van Jozef. Alles van eigen makelij. De muziek wordt verzorgd door een live orkest bestaande uit 6 personen, die in een ruimte naast het podium zijn geplaatst.
 
De rol van Jozef wordt gespeeld door Ted Knijn die daarmee tevens zijn (heel verdienstelijke) musicaldebuut maakt. Af en toe een paar slippertjes qua zang maar met een uitstraling die het aangenaam maakt om hem te volgen op het toneel. Zijn partner in crime, de Farao, wordt gespeeld door André Vloeijberghs die zowel vocaal als qua stem geknipt is voor deze rol. Het plezier dat de hele groep tijdens het spelen heeft straalt van ze af en draagt mede bij aan de vrolijke sfeer.
 
Muziek, spel, cast, décor, belichting, kostuums en kap en grime komen geheel samen en maken Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat van Musicalvereniging Zwaag tot een heerliijk middagje/avond uit. Vandaag 30 januari, vindt de laatste (uitverkochte) voorstelling plaats. Volgend jaar stort de vereniging zich op de musical Blood Brothers.