Musicalnieuws.nl

Jongerentheater Quint speelt Yvonne, prinses van Bourgondië

Het is vredig en kalm in het paleis. Alles gaat zoals het hoort te gaan. De koning en koningin genieten, arm in arm, van een prachtige zonsondergang. De koningin beschrijft verrukt het mooie moment op een bijna poëtische manier, terwijl de koning zich verheugt op het potje Scrabble van die avond. De kamerheer knikt goedkeurend. Alles gaat zoals het hoort te gaan.

Het hof is druk in de weer met waar het druk in de weer mee hoort te zijn. Kostuums worden gewassen, vertrekken worden opgemaakt, dienbladen worden uitgeserveerd. En uiteraard wordt er gebogen voor iedereen waar gebogen voor hoort te worden. Rechterhand op de borst, linkerhand op de rug, rechtervoet achter de linker, knieën licht gebogen en het hoofd omlaag. De tot in de puntjes vastgelegde omgangsregels worden perfect nageleefd. Alles gaat zoals het hoort te gaan.

Of toch niet? De prins. Waar is de prins in dit verhaal? De prins bladert, terwijl zijn twee vrienden de mooiste meisjes van het hof bewonderen, ongeïnteresseerd door de horoscopen.

‘Deze uren zijn gevaarlijk voor personen die een buitensporige eerzucht bezitten en een al te subtiel gevoel voor de eigen waardigheid. Wat men in de loop van die uren zal ondernemen, is voorbestemd tot succes, of tot mislukking…’

De prins verveelt zich, en niet zo’n beetje ook. Zelfs een omhelzing van zijn mogelijk aanstaande geliefde Isabelle kan hem niet opvrolijken. Hij is het zat. Alles hoort zoals het hoort te gaan, maar de prins is het zat. Gebéurde er maar eens iets.

En dan verschijnt Yvonne, vergezeld door twee kibbelende tantes die zich beklagen over de gebreken van het meisje. Yvonne zit. Ze staart voor zich uit en zegt geen woord. De perfecte persoon om een goede grap mee uit te halen. En dat doet de prins. Uit pure verveling en woede over de apathie van Yvonne, vraagt hij om haar hand. 

Alles ging zoals het hoorde te gaan. Maar Yvonne brengt daar verandering in, door niets te doen. Niet te praten, niet te buigen, niet te lachen. Gewoon niets. Haar apathie heeft grote gevolgen voor de normaal zo gestructureerde gang van zaken in het paleis. Haar apathie werkt als een spiegel. Een spiegel waarin iedereen aan het hof dingen ziet die ze liever niet zien… 

Laat je meevoeren naar het ó zo geordende koninkrijk waar de ware aard van de mensen aan het hof bovendrijft wanneer de orde wordt verstoord. Kom kijken naar ‘Yvonne, prinses van Bourgondië’, een Shakespeare-parodie geschreven door Witold Gombrowicz. Op 11, 12, 13 en 15 mei in het Isala Theater. 

Hierbij een blik op de trailer:

https://youtu.be/JenWoI-w1pY 

 

Kijk voor kaartjes op:

https://jongerentheaterquint.nl/voorstellingen/yvonne-prinses-van-bourgondie