Musicalnieuws.nl

Jonge Cast schittert in Legendarische Les Miserables

35 jaar na de eerste Nederlandse Première van Les Miserables is deze klassieker terug in de Nederlandse theaters. Toet bekend Nederland had zich uitgedost en in een vol en uitzinnig Koninklijk Theater Carré beleefde de nieuwe generatie een fenomenale Première.

Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobsedeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?

Milan van Waardenburg neemt de moeilijke hoofdrol van Jean Valjean op zich. De net 29-jarige acteur is een geweldig talent. Al zijn kwaliteiten kan hij kwijt in deze verschrikkelijk moeilijke rol. Zijn krachtige stem neemt je mee op zijn 2,5 uur durende reis. Ook met zijn spel weet hij te imponeren. het mooie maar moeilijke leven van Valjean wordt op geweldige wijze neergezet.

Freek Bartels kennen we al jaren als een fantastische performer. In deze rol weet hij weer enorme indruk achter te laten. De manier waarop hij deze moeilijke rol speelt is in één woord fenomenaal. Zijn prachtige zang gecombineerd met een sublieme performance. Een award waardige vertoning.
Naast deze sterke mannen staan er ook een aantal powervrouwen in deze show. Channah Hewitt en Vajèn van den Bosch staan beiden hun mannetje in het geheel. Beiden weten een volle zaal volledig stil te krijgen met hun zang om ze vervolgens te ontroeren met hun spel. Beiden dames zijn echt van een ongekend hoog niveau.

De nog onbekende Michael Muyderman imponeert als de onbevangen student Marius. Een heerlijke frisse wind met een heerlijk stemgeluid. Vooral met de iconische solo “lege stoelen, lege tafels’ weet hij indruk te maken. Samen met Sem Gerritsma als zijn Cosette, klinken de twee jonge talenten echt prachtig. Ellen Pieters en Yannick Plugers mogen de luchtige tegenhanger in het dramatische geheel spelen. Als Meneer en Mevrouw Thénardier. Beiden hebben de lachers op de hand en imponeren daarnaast met hun fijne samenspel.

De geweldige hoofdcast wordt bijgestaan door een net zo fantastisch ensemble. Een jonge groep met enorme talenten die allen velen kanten van zichzelf kunnen tonen. In de getalenteerde groep vallen Sem van den Hijden en Lisanne Veeneman nog even extra op. Beiden een heerlijke uitstraling en een prachtig geluid.
Sinds de première van de originele Les Misérables zijn er in coronatijd wat aanpassingen gemaakt. Zo is de welbekende draaischijf verdwenen en wordt er nu gebruik gemaakt van nieuwere technieken. De scéne van Javert in de tweede akte is zeker een hoogtepunt. Niet alleen door een perfecte uitvoering van Freek Bartels, ook door de sublieme technische hoogstanden.

Les Misérables is een must-see voor iedereen. Musical liefhebbers of niet. Een prachtig verhaal die op een nog mooiere manier wordt neergezet. Een perfecte cast in een perfecte voorstelling.

Les Misérables is nog tot eind van het jaar te zien in heel Nederland en België.

Door Jennifer Hoffmann
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025