Musicalnieuws.nl

Jong Talenten Traject van SAMN is gestart!

Zaterdag 15 juni was de aftrap van het Jong Talenten Traject van Stichting Amateur Musical Nederland (SAMN)! Na een auditieronde eerder dit jaar heeft SAMN, in samenwerking met Pia Douwes, uit een grote groep aanmeldingen 10 amateurmusicaltalenten geselecteerd. Deze groep krijgt een jaar lang workshops van verschillende musicalprofessionals. Het traject wordt afgesloten met een eindpresentatie voor een gevarieerd publiek. De kers op de taart is de uitreiking van de Pia Douwes Special Talent Award.

Zingen is simpel als… De jonge talenten reisden zaterdag vanuit alle hoeken van ons land af naar het prachtige Akoesticum in Ede. Rein Kolpa, musicalacteur, oprichter van ZangProfs en auteur van zangmethodiek Vocal CoreTM, verzorgde de eerste workshop. Zangtechniek stond op het programma. Ook de understudies (auditanten die niet zijn toegelaten tot het traject) en toehoorders sloten aan. Rein: “In het Jong Talenten Traject willen we van talentvolle zangers, bewuste zangers maken. Als je snapt hoe je zanginstrument werkt, welke knopjes er zijn en hoe je ze goed kunt gebruiken, dan weet je ook wat je als zanger moet doen tijdens het zingen. Bijvoorbeeld om die hoge noot te halen of om warmte toe te voegen tijdens het zingen. Zingen voelt dan niet langer vaag. Eindelijk is het helder en simpel”

8In kleinere groepen aan het werk
Naast veel aandacht voor theorie over o.a. het zanginstrument, klankkast, stemkleuren en zangtechnieken werd er volop geoefend met zangdocenten Lieke Meijers en Isa Gommers van ZangProfs. “Die afwisseling met verschillende docenten was erg fijn”, vertelde een van de deelnemers. “Zo krijg je de theorie vanuit verschillende invalshoeken mee.”

Wat is het Jong Talenten Traject? Het Jong Talenten Traject is opgezet om een brug te slaan tussen het amateurtalent bij musicalverenigingen en het professionele werkveld. “Dit traject organiseren we omdat we bij SAMN twee dingen zien”, vertelt voorzitter Rogier Havelaar. “De eerste is dat er veel talent rondloopt bij amateurmusicalverenigingen en toneelgroepen. Maar dat jong talent zich niet bij ieder beoefenaarsverband kan ontwikkelen.

Begrijp me niet verkeerd, de verenigingen doen vaak echt fantastisch werk, maar zijn meestal te klein en hebben niet de middelen en knowhow om talenten goed te ontwikkelen. Door het landelijke Jong Talenten Traject kunnen deze jongeren hun zang-, dans- en acteertalent verder ontwikkelen. Ten tweede zien we dat wie niet op héél jonge leeftijd kiest voor een baan in de musical, er later heel moeilijk terechtkomt. Met het Jong Talenten Traject willen we deze jonge mensen een kans geven.

“Zin in de rest van het traject”
Leerzaam, vonden de talenten en toehoorders deze dag. “Je merkt dat je veel dingen hebt aangeleerd en dat het eigenlijk niet zo werkt. Dat zingen eigenlijk heel simpel is.” Een ander jong talent vult aan: “Ik heb nog meer zin gekregen in dit traject!”.

Workshop Musicaldans De volgende workshop is op 6 juli a.s. Musicaldans staat dan op het programma, een middagworkshop verzorgd door Marcel Visscher. Toehoorders zijn welkom, meer info vind je op SAMN.nl

Kijk HIER voor ons fotoverslag van de eerste workshop


Producties Musical 2.0 - 2024/2025