Musicalnieuws.nl

Jewel Box Musical Theater presenteert 'STARTING HERE, STARTING NOW'

Kan een Off Broadway-show uit de jaren 70 vandaag de dag nog vermakelijk en fris zijn? In het geval van STARTING HERE, STARTING NOW, is het korte antwoord: Ja, dat kan. De intieme revue, geschreven door het dreamteam componist Richard Maltby Jr. en David Shire, verkent de sensatie van liefde en de humor ervan, de ups en downs die relaties doormaken, van wanhoop en verlies tot totale vreugde en geluk – tijdloze, universele thema's

De show is in de loop der jaren af en toe opgevoerd de Verenigde Staten, maar heeft Europa maar zelden bereikt. Het Nederlands-Duits-Amerikaanse muziektheatergezelschap Jewel Box heeft de missie precies dat soort shows te produceren, wat is in dit geval erg goed gelukt is.

In de avond vol miniverhalen pakken de acteurs hun kansen om te pronken met hun acteer- en zangkunsten, en dat doen ze met aanstekelijk enthousiasme en charisma. Wat deze productie extra bijzonder maakt, is dat de drie artiesten niet samen zijn gecast, maar elkaar als vrienden hebben leren kennen voordat ze besloten deze show op de planken te brengen. De zichtbare verbondenheid die ze met elkaar hebben, geeft deze productie een gevoel van authenticiteit en echtheid. Ze vullen elkaar perfect aan, op persoonlijk vlak, maar ook vocaal. Merel Zeeman bezorgt je kippenvel met haar sterke en moeiteloze belt (op plaatsen waar het nodig is) en toont haar komische talent in “Crossword Puzzle”, Krissy Dorn voegt met haar heldere sopraan kwetsbare oprechtheid toe in “Autumn”, en John Rinaldi's vloeiende tenor zorgt in “Bells” voor een figuurlijke warme deken op een winterse dag. In de samenzang vloeien de drie stemmen glorieus in elkaar over en laten ze horen hoe fijn ze het vinden om met elkaar te zingen.

Regisseur Heike Werntgen zorgde ervoor dat de verhalen een publiek uit 2023 aanspreken, onder andere door een eigentijds gevoel van diverse inclusiviteit toe te voegen. De originele een-macho-tussen-twee-vrouwen-opstelling, erg jaren 70, krijgt een geheel nieuwe buzz, mede doordat de pianist bij sommige scènes wordt betrokken, als love-interest of gesprekspartner. De mannelijke acteur loopt zelfs met hem weg, als de twee vrouwen om hem vechten ("Remember Today").

Muzikaal leider Frans Heemskerk, die grote muziektheaterproducties begeleidt, maar ook originele jazzmuziek opneemt met zijn eigen trio, vult de zang magisch aan op de toetsen, waardoor de partituur met precisie, zwier en sprankeling tot leven komt.

De show is hier en daar behoorlijk 'talig', maar het acteerwerk is zo duidelijk en de emotionele intenties helder, dat zelfs in deze Europese setting waar de meeste toeschouwers niet native Engels zijn, de boodschap altijd overkomt. En last but not least: de melodieën en ritmes van David Shire zorgen ervoor dat je nauwelijks stil kunt blijven zitten, en zo ga je – met een licht hart – goed vermaakt het theater uit.

STARTING HERE, STARTING NOW 2023 is geestig, speels en soms over the top, gepresenteerd door drie uiterst sympathieke professionals. Kortom, een waar genot om naar te kijken. Sterk aanbevolen.

Meer optredens in Nederland en Duitsland:
Zaterdag 18 februari om 20.00u - Kerk van Beets, NL Zondag 19 februari om 20.00u - Kerk van Beets, NL
Zaterdag 25 maart om 16.00u - St. Paulus, Saarbrücken, DE
Zaterdag 15 april om 19.30u - The Green Room, Keulen, DE
Zondag 16 april om 16.00u - Hinterhofsalon, Keulen, DE
Zondag 21 mei om 15.30u - Kleines Theater Bad Godesberg, Bonn, DE
Zondag 28 mei om 19.30u - Kleines Theater Bad Godesberg, Bonn, DE
Zondag 18 juni om 19.30 - Kleines Theater Bad Godesberg, Bonn, DE

Producties Musical 2.0 - 2024/2025