Musicalnieuws.nl

Jeugdmusical Wortels de allereerste voorstelling in theater De Stoomfabriek in Dalfsen

In juni 2015 werd er in Dalfsen een schat opgegraven. Verblind en op zoek naar rijkdom toog MusicalNieuws de afgelopen week naar het Overijsselse plaatsje en vond 80 groeibriljantjes.

De schat die vorig jaar werd opgegraven door archeologen waren vondsten uit de tijd van de hunebedbouwers, zoals trechterbekers, en uit de merovingische periode (500-750 na Christus), waaronder een volledige wapenrusting. De vondst leidde tevens tot verschillende projecten. Eén van die projecten is de jeugdmusical “Wortels”, ontwikkeld en geproduceerd door Xapp, die deze weken wordt opgevoerd in het gloednieuwe theater De Stoomfabriek. MusicalNieuws woonde één van de besloten schoolvoorstellingen bij, die naast de reguliere voorstellingen worden gespeeld.
 
Wortels vertelt het verhaal van de jeugdige Eva, die graag archeoloog wil worden. Ze meldt zich in Dalfsen aan als vrijwilliger maar als ze eenmaal aan de slag is gegaan slaat het nootlot toe. Ze wordt overvallen door een storm en geraakt door de bliksem. De klap van de bliksem voert haar naar het verleden en gedurende de voorstelling ‘zapt’ ze heen en weer tussen de tijd van de hunebedbouwers en de Merovingers. De enige constante factor tussen de drie tijdvakken is een boom. Grote vraag is natuurlijk of Eva uiteindelijk haar eigen tijd weer weet te bereiken.
 
Ten behoeve van dit project zijn op alle 18 basisscholen in de gemeente Dalfsen acteerworkshops gegeven in de groepen 5, 6 en 7. Vervolgens, na een eerste selectie is er begin april van dit jaar een grote auditie gehouden, waarna 80 kinderen uit de gehele gemeente te horen hebben gekregen dat er voor hen een rol was weggelegd in één van de vier casts van de musical. Voor het merendeel van deze kinderen is het de eerste keer dat zij op het podium staan, maar daar was weinig van te merken. Met flair werd de voorstelling door de M&M’s (die cast die wij mochten bewonderen) tot een goed einde gebracht met een finale waar iedereen helemaal los kwam. Mooie momentjes tussendoor zoals een puur en breekbaar gezongen liefdesliedje (“zomer in mijn hart”).
 
Na afloop van de voorstelling praten we kort na met twee leden van het productieteam, Björn Zillen en Heleen van Maldegem. We praten over de ontwikkeling die de kinderen de afgelopen maanden zijn doorgegaan. ‘Een podium is een ereplek,’ zegt Björn. ‘Daar sta je alleen als je echt iets kan. En voordat je iets kunt moet je heel hard werken. En ik denk dat heel veel kinderen dat de afgelopen tijd hebben geleerd. Je kunt niet zo maar even het podium bestijgen en improviseren. Er moesten teksten geleerd worden, en dat kostte menigeen behoorlijk wat moeite. Dat heeft ook de meeste voeten in de aarde gehad, want daarna konden we pas aan de gang met de andere onderdelen.’
 
‘Veel van de kinderen hebben ook nog nooit toegewerkt naar een eindproduct,’ vult Heleen aan. ‘Daardoor vonden ze het heel moeilijk om het proces te doorlopen, teksten te leren en hun dansjes en zo. Nu ze hier hebben gestaan en de voorstelling hebben gespeeld begrijpen ze veel beter waarvoor ze het die afgelopen maanden allemaal hebben gedaan.’ Björn: ‘Tijdens de week van de amateurkunst hebben we een kleine teaser-voorstelling gemaakt – dat was zo ongeveer in het begin van het proces – om de kinderen al een klein beetje dat gevoel te geven waar Heleen het over heeft. Zodat ze alvast een beetje konden zien waar het harde werken uiteindelijk toe zou leiden. We zijn toen met een bus langs de verschillende kernen van Dalfsen gegaan en zo konden de kinderen alvast een eerste podiumervaring opdoen. We merkten ook dat er tegenwoordig veel te weinig wordt gezongen op school. Dat is echt een ding. Ik hoop echt dat door een project als deze dit soort dingen weer echt de basisschool in komt! Er is zo veel meer dan alleen maar rekenen en taal.’
 
‘Ik weet dat er een aantal van deze 80 kinderen weer heel graag verder wil gaan,’ vertelt Björn tot slot. ‘Hoeveel precies weet ik niet, maar ik denk dat we uiteindelijk een heel leuk groepje overhouden om verder te gaan.’ Heleen: ‘Ik hoorde van een aantal kinderen ook wel dat ze het leuk vinden om door te gaan zodat ze de rest van de kinderen nog konden blijven zien. Ze komen uit verschillende dorpskernen en velen kenden elkaar hiervoor nog niet. En er zijn er een aantal die nog graag bij elkaar wil blijven.  Het is een hechte groep geworden, echt heel leuk om te zien.’
 
Klik hier voor ons fotoverslag. Wil je meer foto’s zien van Wortels? Hou dan onze facebook pagina in de gaten, waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen.