Musicalnieuws.nl

Jesus Christ superstar van de maatjes en AZOV musicals

Na 2,5 jaar afwezigheid mochten de enthousiaste leden van AZOV hun versie van Jesus Christ Superstar aan het publiek tonen. Nu in samenwerking met stichting de Maatjes. Op vrijdag 25 maart was dan eindelijk de premiere in de prachtige Westerkerk in Enkhuizen.

Jesus Christ Superstar is een rockopera met muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice. De toneeluitvoering werd net als de film die van de musical verscheen een succes. De theaterversie wordt nog regelmatig door velerlei gezelschappen uitgevoerd en is met recht een klassieker te noemen. Het stuk behandelt de laatste week uit het leven van Jezus. Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat zij uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat.

De ijzersterke cast wordt aangevoerd door Rogier Havelaar als Jezus. Rogier, die deze rol acht jaar geleden ook al speelde, is nieuw bij AZOV musicals en is een frisse wind in het geheel. Zijn spel is geweldig en vocaal zeker een geweldige aanwinst. Laura Verdonschot mag de rol van Maria Magdalena op zich nemen. Zij doet dit fantastisch. Haar vocale bereik is geweldig! Haar prachtige stem is een mooie tegenklank in het geheel. Ook haar spel is fantastisch. Jos Neuvel speelt Judas op geweldige wijze. Vocaal ook echt een geweldige kracht. Deze drie spelers zijn allen geweldig. Samen kleurt het perfect en hun samenspel is een genot om naar te kijken.

In de rollen van Kajafas en Annas zien wij de dames Arda van Velzen en Annelies Elings. Deze dames doen dit heerlijk. De manier waarop zij deze rollen naar hun hand zetten is werkelijk geweldig. Hun stemmen kleuren prachtig en hun stage presence is precies hoe het hoort. De mannelijke solisten zijn werkelijk allemaal geweldig. Dave Moses als Petrus en Jesse Koeman als Simon pakken beiden hun moment om het publiek in te palmen. Vocaal onwijs sterke krachten. Het ensemble is sterk. Soms vocaal wat rommelig maar allen weten goed wat ze doen en genieten zichtbaar.

De Westerkerk in Enkhuizen was het decor van deze mooie versie. Natuurlijk leende het geheel zich goed aan het verhaal. Hoewel een kerk voor het geluid een uitdaging is, hadden wij geen last van een eventuele galm. Deze versie nam nog een actuele wending wanneer beelden wordt gebruikt over de oorlog in Oekraïne en ook wordt trots de Oekraïense vlag gezwaaid. Toch bijzonder dat zo’n oud verhaal nog altijd actuele zaken aanspreekt.

Jesus Christ Superstar is helaas niet meer te zien in Enkhuizen, maar Wij verheugen ons nu al op de Jantjes volgend jaar.

Door: Jennifer Hoffmann

Kijk voor ons fotoverslag op onze facebookpagina

Producties Musical 2.0 - 2024/2025