Musicalnieuws.nl

Jekyll en Hyde: Indringend en uitdagend gebracht door OVA

Er zijn stukken die je brengen op plaatsen waar je eigenlijk niet wilt zijn, in de donkerste gedachten, in wreedheid zonder rem. Theater dat schuurt. Waar je wat beduusd uitkomt, je afvraagt: "Wat is hier zojuist gebeurd?" Om je vervolgens te realiseren dat die vraag stellen hem beantwoorden is. Een stuk dat zo'n indruk maakt dat is heel goed, ook al voelt het ongemakkelijk.

OVA staat bekend om haar kwaliteit, enthousiasme en voorliefde voor vrolijkheid, muziek die bijblijft. Met de keuze voor Jekyll en Hyde  kiest ze dit jaar een ander, en daarmee moedig spoor. Ook voor de spelers. Het is geen makkelijk stuk en ook de muziek vraagt veel. Maar het wordt  enthousiast gebracht door spelers vol energie en voortreffelijk orkest olv Gerbrand van Kolck

Op de schouders van Edwin van Grasstek ligt de bijna onmogelijke taak om zijn eigen antipool te zijn en om vliegensvlug te schakelen van goed naar kwaad en terug. Hij doet dat verbluffend goed.  Op het moment dat dat ook nog door briljante lichttechniek ondersteund wordt zit je met ingehouden adem te kijken. Hoe ongelofelijk knap en met vasthouden van spanningsboog en energie wordt dit gebracht. En wat bijzonder dat je geen hekel aan dit dubbele personage kan krijgen, zo mooi wordt de tegenstelling en samensmelting uitgewerkt.

De verrassing van de voorstelling is Sharina Heesen die Lucy Harris speelt. Vorig jaar debuteerde ze als nieuweling in het ensemble, nu terecht een hoofdrol:  ongelofelijk goed zowel in zang als in acteren, van prachtig klein tot indrukwekkend groot. Een genot om naar te luisteren en te kijken. En een belofte voor nog heel veel mooie rollen.

Het ensemble is zoals altijd een feest. In een heerlijke spel tussen zaal en podium ontstaat energie. Voor iedere speler is er een moment om in de spotlight te staan, en de overgave waarmee dat gebeurt is ontroerend. Zowel samenzang als choreografie zijn een feest.  "Façade", "Breng ons een man" en "Moorden, Moorden" brengen de nodige ontspanning en zijn een genot om naar te kijken. Speciaal compliment voor Sharon Yshai  als Nellie met haar overtuigende spel. 

Complimenten ook voor Fred van Groningen die een zeer geloofwaardige Sir Danvers neerzet met als hoogtepunt het kwartet met Rico Rinkel als John Utterson en Maura Breur als Emma Carew, die beide heerlijk spelen, net als Arjen Klut en Roy de Groot.

OVA maakt elke productie opnieuw prachtige kostuums en deze keer overtreft ze zichzelf weer, prachtig tot in de kleinste details

Joyce de Groot-Wasterval heeft als regisseur van OVA, bijgestaan door Jeroen Heiligers als repetitor en muzikaal leider,  op bijzondere wijze uitgepakt en dat maakt nieuwsgierig. Er is durf, een groeiend jong ledenaantal en een heel stevige basis voor de toekomst. 

We kunnen nu al niet wachten op de volgende productie. Big Fish, in maart 2020 te zien in Amstelveen.

Door Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag en kijk op onze facebook pagina voor een uitgebreid fotoverslag