Musicalnieuws.nl

Je Anne kruipt onder je huid

Het begint. Het bevreemdt..ze gaat zingen. Wordt dit een monoloog met tableaus vivant? Kan je van een indringend dagboek een musical maken zonder het plat te walsen, zonder afbreuk te doen aan de kracht van Anne en de gruwel van de oorlog? Het antwoord is Ja! Dat kan. Sterker nog het is misschien de meest indringende vertolking van het dagboek die er is.

De live muziek, met Jiddische en klezmer ondertonen zijn een ontroerend bed onder het verhaal van opgesloten mensen, voortdurend in angst, voordurend op zoek naar een normaal om te overleven in een abnormale situatie. Hoop en wanhoop houden elkaar vast in een verstikkende dans, zo indringend vertolkt dat het onder je huid kruipt. Hierna wil je geen gewoon première drankje maar een plek om te verwerken wat je gezien hebt. De donderende knal aan het eind is wat oorlog is. Vernietiging.

Silvana Rocha is perfect gecast. Klein maar zo vol leven in een loodzware rol. Je voelt de emotie. Bijzonder zijn ook de momenten waarop het stil is. Ook de zaal. 
Prachtig zijn de delen waar de hele cast zingt. Mooie spanningsboog, indringend decor, hele goede acteurs. Hier is een meesterwerk neergezet.

Mijn moeder Anna  van 90 die ongeveer net zo oud was als Anne in de oorlog zal ik hier niet mee naar toe nemen. Het is van zo n indringende echtheid. Alle andere generaties juist wel. Dit is wat oorlog is. Dappere gewone mensen die overleven en sterven in een kapot gemaakte werkelijkheid. We moeten nooit meer blijven zeggen. Uit alle macht. Deze voorstelling doet dat op de meest indrukwekkende manier.

Ga! Dit! Zien!

Door Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025